24 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăActualitatePolonia înăspreşte restricţiile, după un nou record de infectări şi decese

Polonia înăspreşte restricţiile, după un nou record de infectări şi decese

Polonia a decis să închidă, începând de sâmbătă, marile centre comerciale, şcolile, grădiniţele, frizeriile şi limitează serviciile religioase, după ce a înregistrat un nou record zilnic de infectări Covid-19 şi sistemul său sanitar a ajuns la limită, potrivit declaraţiei premierului Mateusz Morawiecki, care a atenţionat că nu exclude reintroducerea stării de urgenţă, informează agerpres.

După cele 34.151 de noi cazuri raportate joi şi 520 de noi decese în această ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, premierul polonez a apreciat că se impune restricţionarea şi mai mult a mobilităţii cetăţenilor şi a activităţii economice pentru a opri răspândirea rapidă a coronavirusului.

”Polonia este astăzi în cel mai greu moment al pandemiei din ultimele 13 luni” şi sistemul sanitar este la limită, a avertizat Mateusz Morawiecki la o conferinţă de presă la care a anunţat noile restricţii împreună cu ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski.

Toate centrele comerciale cu o suprafaţă mai mare de 2.000 de metri pătraţi vor fi închise, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, cu limitarea accesului prin stabilirea unei limite de cel mult o persoană pentru 15 metri pătraţi în magazinele mici şi de cel mult o persoană pentru 20 metri pătraţi în cele mari.

Premierul Morawiecki nu a exclus alte restricţii şi mai severe

Activităţile sportive vor fi interzise, cu excepţia celor pentru sportivii profesionişti, se închid şcolile şi grădiniţele, cele din urmă rămânând deschise doar pentru copiii membrilor armatei şi forţelor de securitate.

Vor fi, de asemenea, închise, printre altele, frizeriile, saloanele de înfrumuseţare, magazinele de optică şi bibliotecile.

De săptămâna trecută au fost deja închise restaurantele, hotelurile, şcolile primare şi activităţile culturale în provinciile poloneze cele mai afectate de pandemie.

Având în vedere apropierea Paştelui Catolic, guvernul de la Varşovia a lansat un ”apel la responsabilitate” către preoţi, cerându-le să respecte măsurile de prevenire a răspândire a virusului în timpul evenimentelor religioase.

Premierul Morawiecki a avertizat că, dacă situaţia sanitară continuă să se înrăutăţească, în următoarele 2-3 săptămâni nu sunt excluse alte restricţii şi mai severe, inclusiv decretarea din nou a stării de urgenţă.

El explică creşterea infectărilor prin prezenţa variantei britanice mai contagioase a coronavirusului, dar criticii săi cred că această creştere este mai degrabă rezultatul introducerii tardive a restricţiilor, nerespectării regulilor de către cetăţenii obosiţi de aceste măsuri şi sprijinului insuficient al guvernului pentru sistemul sanitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS