19 C
Craiova
marți, 21 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAutorul atacului armat din Suedia, un emigrant afgan sosit în 2018

Autorul atacului armat din Suedia, un emigrant afgan sosit în 2018

Bărbatul suspectat de atacul cu armă albă care s-a soldat miercuri în Suedia cu şapte răniţi este un afgan, de 22 de ani, sosit în ţară în 2018, au informat joi mass-media suedeze, citate de agerpres.

Presupusul atacator locuia de câteva luni în Vetlanda, un orăşel liniştit cu 13.000 de locuitori situat în sudul Suediei şi unde a avut loc atacul, iar poliţia i-a percheziţionat domiciliul în timpul nopţii, relatează cotidianele Aftonbladet şi Expressen.

Poliţia, care anchetează asupra posibilelor motivaţii teroriste în tentativele de crimă, nu a confirmat identitatea şi nici naţionalitatea tânărului, dar a anunţat că el locuia în regiune şi că avea în jur de 20 de ani.

Potrivit autorităţilor, el era cunoscut poliţiei pentru infracţiuni minore. Potrivit mass-media locale, el a fost condamnat pentru consum de canabis.

Potrivit relatării poliţiei, atacul a avut loc în jurul orei locale 15.00 (14.00 GMT), în cinci locuri distincte din centrul oraşului Vetlanda, situate la câteva sute de metri distanţă unul faţă de altul. Suspectul a fost arestat ceva mai târziu, după ce un poliţist l-a rănit cu focuri de armă în picior.

Trei dintre răniţi au suferit răni ce le pun în pericol viaţa, iar doi au suferit răni grave, potrivit unui bilanţ furnizat la sfârşitul serii de miercuri de spitalul din Jönköping, principalul oraş al regiunii.

Poliţia nu este sigură de pista teroristă

Iniţial, poliţia a respins pista teroristă, însă în final a informat că suspectează o posibilă „crimă teroristă”.

Anchetatorii au rămas prudenţi miercuri seară în timpul unei conferinţe de presă. „Sunt detalii ale anchetei care fac ca noi să lucrăm asupra unor posibile motivaţii teroriste. Însă nu pot să precizez despre ce este vorba”, a spus şefa poliţiei locale.

O nouă conferinţă de presă urmează să aibă loc joi după-amiază.

Suspectul, spitalizat după ce a fost rănit, nu este încă apt pentru a fi audiat.

Suedia a fost vizată de atentate de două ori în ultimii ani, în 2010 şi 2017. 

Şapte persoane au fost rănite în atac, considerat posibil terorist, a declarat poliţia în noaptea de miercuri spre joi, revizuindu-şi bilanţul în scădere. „Numărul de răniţi ai presupusului atacator se ridică la şapte. Înainte, informaţiile avansau o cifră de opt răniţi”, a anunţat poliţia joi dimineaţa într-un comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS