31.7 C
Craiova
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiscuție între Avocatul Poporului și BOR despre practicile liturgice ale Botezului

Discuție între Avocatul Poporului și BOR despre practicile liturgice ale Botezului

Avocatul Poporului (AP) a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pe tema înfăptuirii Tainei Botezului, supunând atenţiei mai multe aspecte ce ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod, printre care analizarea oportunităţii unor cursuri privind practicile liturgice ale Botezului şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului adaptată fiecărui caz.

„Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava”, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului.

„Deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetăţenilor români identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identităţii naţionale, respectând canoanele bisericeşti şi fidelitatea faţă de tradiţie şi, fără niciun fel de ingerinţe din partea noastră în autonomia Bisericii Ortodoxe Române, am supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod:

  • analizarea oportunităţii includerii în programa universitară a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului,
  • organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi;
  • discuţii amănunţite între preoţi şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului,
  • consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune,
  • stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz”, arată comunicatul.

Botezul fără riscuri

Avocatul Poporului a mai propus încurajarea părinţilor pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără a implica riscuri; explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului în termen de 40 de zile de la naşterea copilului nu este obligatorie şi că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creştinat.

Pe această cale, Avocatul Poporului a reiterat disponibilitatea sa constantă pentru dialog şi colaborare cu Biserica Ortodoxă Română.

Un copil în vârstă de o lună şi jumătate a decedat, la începutul acestei luni luni, la spital, după ce a făcut stop cardio-respirator, în urma ritualului de botez ce a avut loc la Biserica „Sf. Constantin şi Elena” din Suceava, în timpul căruia ar fi fost complet scufundat în apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS