14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlorin Cîțu: Vom pune în dezbatere publică bugetul pe 2021

Florin Cîțu: Vom pune în dezbatere publică bugetul pe 2021

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, la finalul ședinței de guvern, că proiectul de buget pe 2021 urmează să fie pus în dezbatere publică în cursul zilei de azi sau cel târziu mâine dimineață.

”Deficitul bugetar estimat este de 7,16% din PIB. Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeană, va fi de aproape 8,2% din PIB, față de 9,1% din PIB. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare de sub un punct”, a precizat șeful guvernului.

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern din 10 februarie

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern din 10 februarie#FlorinCitu #sedintadeguvern #PalatulVictoria

Posted by Guvernul României on Wednesday, February 10, 2021

Guvernul României a decis acordarea unui ajutor gratuit pentru Republica Moldova: 8 persoane din IGSU, echipamente de protecție medicală în valoare de aproximativ 11 milioane de lei.

Azi am discutat despre Ordonanța de urgență pentru a reduce cheltuielile structurale. OUG e încă în avizare, azi a fost în primă lectură.

Punctul de pensie va crește în ianuarie 2022

Va crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Acum, 1.442 de lei este valoarea punctului de pensie, mai mare decât punctul mediu de pensie pe parcursul anului trecut.

Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei în 2021 și 2022

Cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului.

Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv.

Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie.

Vom recalibra finanțele României

Vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor de 13% față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cu doar 5% față de anul trecut.

Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite și anul acesta. Deci sunt în economie în acest moment vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei.

Un alt subiect din OUG – gratuitatea introdusă de PSD în 2017 pentru studenți pe calea ferată. Se modifică și se revine la 50%, cum e și în alte țări. În Austria, gratuitatea e de 60%, Belgia – până în 50%, Bulgaria – 50% reducere.

Vom pune în dezbatere publică bugetul 2021 în seara aceasta sau dimineață.

Creșterea economică e estimată la 4,3%, cu un PIB nominal de 1.116 miliarde de lei, cu 7% mai mare decât anul trecut. Avem trei ani la rând cu PIB relativ constant.

Program pe 4 ani pentru a stabiliza finanțele publice

Deficitul bugetar estimat este de 7,16% din PIB. Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeană, va fi de aproape 8,2% din PIB, față de 9,1% din PIB. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare de sub un punct.

Revenirea la deficit de 3% din PIB va fi în 2024.

Este un program pe 4 ani pentru a stabiliza finanțele publice.

Vom avea o creștere cu 13% a veniturilor în acest an față de anul trecut. Sunt venituri amânate anul trecut și care vor fi încasate în acest an

Este un an al reformelor, dar și al investițiilor.

Anul trecut am avut 53 de miliarde de lei investiții, cu 10 miliarde mai mult decât în 2019.

Investițiile vor crește la aproape 61 miliarde de lei, sper ca aproape 60% să fie din fonduri europene.

Banii pentru campania de vaccinare sunt prinși în buget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS