1 C
Craiova
duminică, 7 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Românii reprogramați pentru vaccinare vor primi serul Moderna, din 1 februarie

Românii reprogramați pentru vaccinare vor primi serul Moderna, din 1 februarie

Românii reprogramați pentru vaccinare, în contextul reducerii livrărilor de către compania Pfizer, vor fi vaccinați cu vaccinul Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile, și nu la 21 de zile, așa cum este în cazul vaccinului Pfizer, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

Precizările vin în contextul în care mai mulți români au fost programați pentru rapel după o lună, deși termenul este de 21 de zile pentru vaccinul Pfizer, singurul folosit până acum în campania de vaccinare din România.

Autoritățile au anunțat miercuri seară că din 1 februarie în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna.

  • „Vaccinarea celor reprogramați se va face cu Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile. Se reținem faptul ca luna februarie are 28 de zile.
  • Persoana programată inițial pentru administrarea primei doze la 28 ianuarie va fi reprogramată pentru data de 8 februarie, cu rapel în 8 martie”, a transmis miercuri seară Comitetul de coordonare a vaccinării, răspunzând întrebărilor privind programarea unor persoane la rapel după o lună.

De asemenea, Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat că, începând cu 1 februarie în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care rapelul se face la 28 de zile.

Totodată, din 28 ianuarie începe reprogramarea persoanelor incluse în etapa a doua de vaccinare din categoria angajaților din domenii considerate esențiale.

Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie. Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

Cum se va face reprogramarea

În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din etapa a doua din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial.

CNCAV spune că a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim, iar persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail, unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă.

Autoritățile mai spun că pentru persoanele programate în etapa a doua, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare, iar vaccinarea continuă și pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost.

CNCAV mai spune că a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată.

Reamintim că autoritățile au anunțat că începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani -, după ce săptămâna trecută România a primit doar jumătate din dozele de vaccin programate pentru a fi livrate. Dintre persoanele care deservesc activități esențiale, vor fi extrași și reprogramați cu 10 zile întârziere cei care au vârsta sub 65 de ani și nu figurează în evidențe cu boli cronice.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea că există un deficit de 117.000 de doze de vaccin, generat în mare parte de faptul că saptămâna trecută România a recepționat cu aproximativ 50% mai puține doze de la Pfizer / BioNTech.

În situația în care vor mai exista amânări ale livrării tranșelor de vaccin, autoritățile au pregătite 6 scenarii care presupun amânarea vaccinării anumitor categorii de persoane, a precizat Valeriu Gheorghiță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Ivan: „Am fost puțin obosiți după meciul din...

Atacantul Universității Craiova, Andrei Ivan, s-a bucurat pentru victoria...

ȘTIRI GdS

Bărbatul care ar fi amenințat un polițist cu moartea,...

Bărbatul care ar fi amenințat un polițist cu moartea este de negăsit.

Ștefan Baiaram, după primul gol în Liga 1: „Aștept...

Juniorul Ștefan Baiaram (18 ani) i-a adus victoria Universității Craiova în meciul susținut astăzi, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața formației FC Botoșani. La...

Ouzounidis l-a „citit“ pe Croitoru. Vezi care a fost...

Universitatea Craiova și-a adjudecat victoria în fața formației FC Botoșani cu 1-0, sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în etapa a 26-a din Liga 1....

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane...

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane în 24 de ore.

„U“ Craiova – FC Botoșani 1-0. E bine „leilor”,...

Vicecampioana României, Universitatea Craiova, s-a impus la limită, scor 1-0, în partida susținută sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața formației FC Botoșani. Meciul...