21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn islandez a beneficiat de primul transplant dublu de braţe din lume

Un islandez a beneficiat de primul transplant dublu de braţe din lume

Un bărbat din Islanda a devenit luna aceasta beneficiarul primului transplant dublu de braţe din lume şi se recuperează bine în urma intervenţiei chirurgicale. În urmă cu 20 de ani, el și-a pierdut ambele brațe într-un accident de muncă, scrie news.ro.

Medicii au spus că nu este clar deocamdată câtă mobilitate va recupera Felix Gretarsson, în vârstă de 48 de ani, în urma operaţiei de luna aceasta, care a avut loc în oraşul francez Lyon.

Chirurgul-şef Aram Gazarian a declarat într-o conferinţă de vineri că „dând puţin cuiva care ducea lipsă de atât de multe este deja mult”.

„Dacă va putea să îndoaie cotul, va fi un lucru ce îi va schimba viaţa”, a mai spus el.

A stat trei luni în comă după ce a fost electrocutat

Pe 12 ianuarie 1998, Gretarsson, electrician, lucra la o linie de înaltă tensiune când o descărcare de 11.000 de volţi i-a ars mâinile şi l-a aruncat pe pământ. A suferit mai multe fracturi şi leziuni interne şi a fost timp de trei luni în comă, timp în care chirurgii i-au amputat ambele braţe. El a mai suferit câteva operaţii, inclusiv un transplant de ficat.

Când expertul pionier în transplant de mână, Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinţă, Gretarsson l-a întrebat dacă e posibil să îi înlocuiască cele două membre pierdute.

La operație au participat patru echipe de chirurgi

Operaţia a fost „cel mai mare vis al lui”, a spus soţia lui Gretarsson, vineri, la conferinţă, adăugând că ea nu a simţit că intervenţia este cu adevărat necesară.

A durat mai mulţi ani pentru a găsi un donator potrivit, iar în acest timp 50 de medici şi asistenţi s-au pregătit pentru această intervenţie.

Patru echipe de chirurgi au fost implicate pentru a minimaliza timpul de tranziţie dintre donator şi beneficiar.

Îl aşteaptă mulţi ani de recuperare

Medicii au spus că perspectiva pentru ca braţul drept să devină funcţional este mai bună decât pentru stângul, unde a fost nevoie de o reconstrucţie completă a umărului. La nouă zile după operaţie nu a fost detectată nicio complicaţie serioasă, au adăugat ei.

Pacientul, care mai are de aşteptat până în momentul în care îşi va putea mişca braţele, părea vizibil încântat de rezultat într-o scurtă înregistrare video din camera de spital prezentată la conferinţă.

„Având în vedere nivelul amputării, nu putem promite nimic”, a spus Lionel Badet, chirurgul care a lansat în 2010 protocolul medical pentru această operaţie.

El a adăugat că echipa de medici îl va susţine toată viaţa pe Gretarsson, pe care îl aşteaptă mulţi ani de recuperare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS