10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociațiile de proprietari cu datorii la Termo, sub amenințarea debranșării

Asociațiile de proprietari cu datorii la Termo, sub amenințarea debranșării

Peste 50 de asociații de proprietari din Craiova vor rămâne începând de marți, 12.01.2021 fără căldură și apă caldă. Aceasta înseamnă că mii de craioveni vor rămâne în frig. Furnizorul de căldură al orașului a fost somat de administratorul judiciar să analizeze situația asociațiilor de proprietari cu restanțe și ulterior să treacă la debranșarea acestora.

“Siomax SPRL, administrator judiciar al SC Termo Craiova SRL aflată în procedură de reorganizare judiciară în dosarul 140/63/2015 al Tribunalului Mehedinți, pe fondul scăderii încasărilor și majorării debitelor restante în principal de la asociațiilorle de proprietari, aduce la cunoștința tuturor beneficiarilor serviciilor de termoficare care înregistrează datorii, faptul că începând cu primele zile ale lunii ianuarie 2021 se va analiza pentru fiecare asociație în parte situația datoriilor, situația plăților efectuate către SC Termo în perioada 01.01.2020 – 31.12.2020 și modul de respectare a convențiilor de plată a restanțelor.

În acest sens, am dispus administratorului special să ia toate măsurile. În funcție de cuantumul debitelor restante, de plățile efectuate și de modul de respectare a convențiilor încheiate, începând cu luna ianuarie 2021 să procedeze la aplicarea tuturor sancțiunilor prevăzute de contractele în vigoare, mergând pânî la debranșarea restanțierilor.

Astfel, se pune în vedere reprezentanților asociațiilor de proprietari achitarea de urgență a datoriilor în termenul convenit, în caz contrar urmând a se proceda la sistarea furnizării agentului termic”, se arată în comunicatul transmis de către Siomax furnizorului de căldură.

Cu alte cuvinte, Termo nu are decât să someze asociațiile restante să-și plătească datoriile. În caz contrar proprietarii vor rămâne fără căldură și apă caldă.

„Noi am primit acest comunicat de la administratorul special și nu putem să nu-i dăm curs. Deja am discutat cu reprezentanții unora dintre asociațiile de proprietari. Le vom înainta somațiile, transmise de către Siomax, azi, 06.01.2021. Au la dispoziție cinci zile să achite restanțele. În caz contrar începând cu data de 12.01.2021 sistăm furnizarea agentului termic. Sunt vizate 50-60 de asociații de proprietari cu mari datorii la căldură.

Nu avem altă ieșire. Sunt asociații de proprietari care nu au plătit furnizarea agentului temic primar de mai mult de un an de zile. Cum să beneficiezi de un serviciu și să nu-l plătești? Decât să las orașul fără căldură sistez căldura doar celor cu datorii istorice”, spune Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo.

Lista neagră a datornicilor

În Craiova, sunt asociații de proprietari care nu și-au mai plătiti întreținerea din luna ianuarie 2016, așa cum este cazul asociației de proprietari, 23 Calea București. Aceasta nu și-a mai plătiti facturile la căldură din 31.01.2016 și are la acest moment o datorie de 1.130.559 de lei.

O altă asociație de proprietari cu mari datorii la întreținere este Asociația 14 Romanești din cartierul 1 Mai care nu și-a mai plătit facturile către Termo din 31.03.2019. Aceasta înregistrază către furnizorul de căldură un debit de 6.939.928 de lei.

La capitolul datorii nici asociația de proprietari 7 din cartierul 1 Mai nu stă bine, aceasta are un debit de 5.016.876 de lei, chiar dacă ultima plată către Termo este din data de 31.10.2020. Primele 30 de asociații cu cele mai mari datorii au restanțe în cuantum de 74.455.652 de lei.

Pe lista neagră a datornicilor mai figurează și alte asociații cum ar fi, asociația 3 Știrbei Vodă, 4 Mareșal Antonescu, 9 George Enescu, 29 Craiovița Nouă, C2-C5 Putnei, 26 Brazda lui Novac, 3 Nicolae Titulescu, 6- 1 Mai. Lista este mult mai lungă. De-a lungul timpului, furnizorul de căldură al orașului a mai decurs la astfel de constrângeri, dar fără un rezultat pe măsură. Nici administratorul judiciar nu a recuperat din restanțe pe cât se lăuda, iar datoriile către creditori au scăzut într-un procent infim.

Termo, fără cale de întoarcere

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

Termo este în insolvenţă începând cu 18 martie 2015, ca urmare a cererii depuse de Complexul Energetic Oltenia, creditor care a invocat o creanţă de 277.125.559 de lei.

Conform tabelului definitiv al creanţelor, publicat de administratorul judiciar SIOMAX SPRL în iulie 2015, masa credală se cifrează la 373.628.176 de lei.

În decursul celor trei ani, SC Termo trebuia să recupereze şi să plătească 51% din debitul creditorului CEO. Lucrurile nu au stat chiar aşa, iar restanţele s-au recuperat greu. Dosarul a fost strămutat la Tribunalul Mehedinţi. După expirarea termenului de trei ani, datoriile nu fuseseră recuperate de la populaţie pentru fi achitate furnizorului CEO. Administratorul judiciar, Siomax, a solicitat în instanţă prelungirea termenului cu încă un an, conform legii. Instanţa de judecată a admis această solicitare, procedura de faliment fiind, în felul acesta, evitată. În 2020, la ieşirea din iarnă, termenul de reorganizare a expirat şi toată lumea vedea ca inevitabil falimentul Termo. Nu a fost însă aşa. Profitând de prevederile Legii nr. 55/2020, Termo a cerut instanţei prelungirea insolvenţei cu încă un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS