30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul premier grec Alex Tsipras, implicat într-un scandal financiar de proporții

Fostul premier grec Alex Tsipras, implicat într-un scandal financiar de proporții

Acționarii majoritari ai companiei elene Folli Follie, familia Koutsolioutsos, au cules roadele unei scheme complexe de fraudă, care a durat peste 17 ani și a fost derulată sub nasul autorităților de supraveghere, scrie presa elenă, citată de hotnews.

Familia Koutsolioutsos ar fi câștigat milioane de euro de pe urma fraudei, potrivit unui audit realizat de PricewaterhouseCoopers.

Tranzacții fictive efectuate cu documente bancare false

Raportul de 220 de pagini redactat de PwC arată că managementul Folli Follie a umflat vânzările, profiturile și activele companiei între 2001 și 2017 prin intermediul unor achiziții fictive și prin vânzări către/dinspre companii afiliate sau inexistente.

Aceste tranzacții fictive efectuate cu documente bancare false au avut loc între 27 de companii din diferite părți ale lumii, în special din Asia, și au fost poreclite „caruselul” de managerii companiei.

Doar în 2017 vânzările au fost umflate cu un miliard de euro, iar activele cu două miliarde.

Situațiile financiare falsificate au dus la o creștere a acțiunilor companiei, acestea fiind apoi vândute la suprapreț de acționari.

Schema de fraudare a continuat și după ce scandalul a devenit public

Potrivit raportului PwC, între 2004 și 2017 Dimitris Koutsolioutsos și fiul său George au obținut 130,5 milioane, respectiv 3,8 milioane de euro din vânzarea acțiunilor deținute, și 44 de milioane, respectiv 2,2 milioane de euro din dividende.

Există de asemenea suspiciuni că aceștia au cumpărat și vândut acțiuni prin intermediul unor terțe părți.

De asemenea, fonduri ale companiei au fost folosite pentru a plăti vacanțe de lux, mașini scumpe și elicoptere pentru cei doi membri ai familiei Koutsolioutsos.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără un consiliu de administrație controlat în întregime și inactiv, mai mulți membri ai acestuia neparticipând la nicio ședință.

Schema pare să fi continuat inclusiv după ce scandalul a devenit public, perioadă în care Comisia de Capital a Greciei, autoritatea de reglementare financiară din această țară, a avut un comportament la fel de scandalos.

Tsipras, protectorul afacerii Folli Follie

Auditul PwC a provocat și un scandal politic, după ce raportul companiei a sugerat că oficiali înalți ai guvernului condus atunci de partidul de stânga Syriza au acoperit politic activitățile Folli Follie cu cunoștința premierului Alexis Tsipras.

Raportul a fost înaintat procuraturii din Atena și include mai multe e-mailuri trimise în 2018 care implică doi miniștri Syriza, precum și biroul primului-ministru.

Unul din e-mailuri, dintre un director Folli Follie și acționarul majoritar de atunci al companiei, George Koutsolioutsos, include o referință la primul ministru, afirmând printre altele că: „Instrucțiunile primite de sus sunt să asistăm Grupul [Folli Follie]. Aceasta este poziția Conacului Maximos [reședința premierului elen]. Prim-ministrul a fost, de asemenea, informat”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS