15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia: Vaccinarea împotriva COVID-19 începe pe 27 decembrie

România: Vaccinarea împotriva COVID-19 începe pe 27 decembrie

Campania de vaccinare va începe în România în data de 27 decembrie cu personalul medical din cele zele spitale aflate în „prima linie” de combatere a COVID-19, au declarat surse guvernamentale.

Primele vaccinate urmând să fie cadrele medicale din cele 10 spitale care au fost implicate de la început în tratarea pacienţilor cu COVID-19, afirmă autorităţile. Persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului.

Rata declarată de acceptare a vaccinului e diferită între spitalele COVID, faţă de cele non-COVID. În spitalele COVID, acesta este de peste 95%, în timp ce în restul spitalelor rata de acceptare este de 70% la cei cu studii superioare şi în jur de 50% la cei cu studii medii. De asemenea, există un grad de acceptare a vaccinării de aproximativ 80% în rândul medicilor de familie.

Centrul național de depozitare a dozelor de vaccin va fi la Spitalul Cantacuzino, care are o capacitate de 1,5 milioane de doze. De asemenea, se vor face și șase centre regionale de vaccinare, care vor avea o capacitate de 150.000 de doze. Din centrele regionale, dozele de vaccin vor pleca spre centrele județene.

Persoanele vaccinate vor fi înscrise într-un registru electronic național al vaccinurilor, care va fi gestionat de INSP, și vor primi o adeverință care să ateste că au fost vaccinați împotriva Covid-19.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie remuneraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare.

A doua etapă de vaccinare este estimată să înceapă din luna februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS