10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCall center pentru sesizarea neregulilor la alegerile parlamanetare

Call center pentru sesizarea neregulilor la alegerile parlamanetare

Alegătorii care au nevoie de informații sau sprijin cu privire la procedurile de votare în cele două zile ale alegerilor din țară și străinătate pot apela la centrul de asistență electorală organizat de Expert Forum. Vor fi disponibile următoarele numere de telefon:

0800 080 200 (gratuit, pentru România)

+40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate).

Serviciul va funcționa pe 5 decembrie (7 – 21) și 6 decembrie (06  22). Vom pune la dispoziția celor interesați juriști și experți electorali care vor răspunde tuturor întrebărilor.

De asemenea, platforma www.votcorect.ro oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri, reguli de siguranță sanitară, pașii votării sau sesizarea birourilor electorale, în cazul unor nereguli. Ținând cont de situația creată de pandemie, oferim informații privind procedura de votare pentru persoanele carantinate și izolate, care pot solicita urna specială. Platforma include un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din ziua votului.

Monitorizare a secțiilor de votare

Organizațiile membre ale coaliției FiecareVot vor monitoriza cele două zile ale votării în țară și străinătate cu peste 250 de observatori acreditați.

Vom acoperi secții de votare din țări precum:

  • Spania,
  • Italia,
  • Canada,
  • Franța,
  • Belgia,
  • Germania,
  • Elveția,
  • Marea Britanie.

Observatorii vor fi prezenți în secțiile de votare pe toată durata celor două zile pentru a asigura corectitudinea desfășurării alegerilor parlamentare, dar și pentru a colecta date care vor contribui la elaborarea unor recomandări pentru îmbunătățirea procesului electoral.

Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicației Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania.Serviciul de asistență electorală este asigurat pentru alegerile parlamentare din 2020 în cadrul proiectului  „Observatori pentru alegeri parlamentare corecte și transparente”,  derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS