17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt frați din Mischii, la limita subzistenței

Opt frați din Mischii, la limita subzistenței

Opt copii cu vârste între 3 și 14 ani au rămas în grija tatălui și trăiesc într-o casă veche din Mischii, pusă la dispoziție de o persoană cu suflet. Împart două camere și multe neajunsuri. Tatăl muncește cu ziua pentru a le asigura traiul. Veniturile sunt modeste, așa că unul dintre copii a abandonat studiile. Primarul comunei face un apel la cei care doresc să ajute această familie.

Cazul celor opt copilași aflați în grija tatălui este făcut cunoscut pe facebook chiar de primarul comunei Mischii, Gheorghe Popa.

”Întrucât vin sărbătorile de iarnă și ne dorim cu toții să fim mai buni, pentru cei care vor să facă o faptă bună și să sprijine pe cei sărmani și nevoiași, vă fac cunoscut că, în comuna Mischii, sat Gogoșești, există o familie, săracă, compusă din tată și opt copii cu vârsta între 3 și 14 ani, mama acestora părăsindu-i.

Această familie locuiește într-o casă veche pusă la dispoziție de o persoană cu suflet. Cei care pot să ajute, pot lua informații de la sediul primăriei sau pot merge direct în satul Gogoșești, la familia Paraschivu. Tuturor vă doresc să fiți sănătoși și buni la suflet”, a scris primarul din Mischii.

Unul dintre copii a abandonat studiile din cauza sărăciei

Edilul spune că cei opt copii și tatăl lor au ajuns în comuna Mischii, în vara acestui an. I-a ajutat cu ce i-a stat la îndemână, dar ar fi nevoie de mai mult.

”Sunt veniți din comuna Bulzești de patru luni, după ce mama i-a părăsit. Tatăl muncește cu ziua și beneficiază și de ajutor social, conform legii 416. Am făcut demersuri pentru a avea și ei curent electric, pentru că nu aveau. I-am ajutat cu alimente. Au fost și localnici care i-au ajutat cu haine, cu alimente, dar este nevoie de ajutor în continuare”, a spus primarul Gheorghe Popa.

Tatăl a apelat la o femeie de 65 de ani să le gătească copiilor. Cu toții stau în două camere. ”Stau zece persoane în două camere. Nu au televizor, nu au frigider, nu au mai nimic. Au nevoie de alimente, de încălțăminte , de haine, de orice se poate oferi. Ar avea nevoie de o locuință decentă. Pentru asta ar fi nevoie inclusiv și de implicarea firmelor, pentru că noi ca primărie suntem limitați legislativ în cheltuirea banului public. În plus, acolo nu se poate construi, pentru că nu este locuința lor. Au un contract de comodat. Ei nu au cerut niciodată nimic, dar au nevoie de ajutor ”, a mai spus primarul din Mischii.

Copii din Mischii, care au nevoie de ajutor

Unul dintre copii a abandonat studiile din cauza sărăciei

Șapte dintre cei opt frați sunt la grădiniță sau la școala din Mischii. Unul dintre ei ar fi trebuit să fie la liceu, dar a abandonat studiile, din lipsa banilor. Cei care sunt la școală sau la grădiniță nu au nimic din ceea ce le-ar fi necesar pentru a avea acces la educația online. ”Până acum nu au avut curent electric, prin urmare școala online nu a fost posibilă pentru ei. Acum au curent electric și le vom da și tablete”, a mai spus primarul.

Managerul școlii spune că merge săptămânal la acești copii și le lasă materiale didactice pentru a lucra. ”Au venit la școala din Mischii la începutul acestui an școlar, de la Școala Bulzești. Avem înscriși șapte dintre cei opt copilași. Doi sunt la grădiniță, trei sunt la învățământul primar, respectiv în clasa pregătitoare, în clasa a II-a și în clasa a III-a. Alți doi sunt la gimnaziu, unul este în clasa a V-a și altul este în clasa a VIII-a. Au frecventat și școala și grădinița. Le-am dat rechizite. Acum când cursurile sunt online, ei nu au acces la lecțiile online și le ducem materiale didactice. Se străduiesc și lucrează cât pot. Sunt foarte cuminți”, a spus Alin Tudor Lungan, directorul Școlii gimnaziale ”Alecsandru Nicolaid” din Mischii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS