13.7 C
Craiova
sâmbătă, 24 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful securității Apple a fost pus sub acuzare pentru dare de mită în SUA

Șeful securității Apple a fost pus sub acuzare pentru dare de mită în SUA

Şeful securităţii globale a corporaţiei Apple este inculpat într-un dosar de mită în California, conform rechizitoriului publicat luni, transmit dpa și CNN, citate de hotnews.

Printre alţi suspecţi se numără şi un ajutor de şerif, iar obiectul cazului este un „cadou” în valoare de 70.000 de dolari, sub formă de iPad-uri, pentru biroul şerifului din comitatul californian Santa Clara, în schimbul unor permise de port-armă.

Ancheta a durat doi ani

Un juriu i-a trimis săptămâna trecută în judecată pe Thomas Moyer de la Apple, pe viceşeriful Rick Sung şi pe căpitanul James Jensen din Departamentul şerifului din Santa Clara şi pe brokerul de asigurări Harpreet Chadha.

Ancheta procuraturii a durat doi ani şi se pare că în Santa Clara – unde Apple are sediul central, la Cupertino – exista o schemă prin care oficiali din biroul şerifului pretindeau mită pentru permisele pentru arme ascunse.

Sung (48 de ani) şi Jensen (43) sunt acuzaţi că au cerut mită, iar Chadha (49 de ani) şi Moyer (50) au oferit foloase necuvenite.

S-au promis circa 200 de tablete iPad pentru patru permise de tipul cunoscut ca CCW (concealed-carry weapon – armă ascunsă). Procurorul Jeff Rosen a declarat că „oficialii considerau permisele mărfuri”, iar „cei care cer mită trebuie raportaţi la biroul procurorului districtual, nu răsplătiţi prin conformare”.

Procesul va începe pe 11 ianuarie, la San Jose. Dacă li se dovedeşte vinovăţia, inculpaţii ar putea fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea, afirmă procuratura.

„Donaţia” Apple pentru biroul şerifului nu a mai avut loc în cele din urmă, fiindcă Sung şi Moyer au aflat că procuratura a emis un mandat şi a confiscat toate înregistrările permiselor CWW.

Şeful securităţii Apple se consideră victimă colaterală

Avocatul lui Moyer, Ed Swanson, a respins acuzaţiile şi afirmat că clientul său este nevinovat, fiind o „victimă colaterală” a rivalităţii între procurorul districtual Rosen şi şeriful Laurie Smith.

El a susţinut că Apple donează frecvent echipamente, iar iPad-urile oferite nu aveau nicio legătură cu permisele de portarmă solicitate pentru angajaţi ai Apple. Permisele au fost emise în martie 2019, înainte ca Apple să confirme decizia de aprobare a donaţiei, a precizat Swanson.

Procuratura a comunicat că taxele pentru un permis CCW sunt între 200 şi 400 de dolari. Conform legislaţiei americane, portul unei arme ascunse fără un astfel de permis constituie infracţiune.

Deşi legea statului California prevede că solicitantul trebuie să justifice solicitarea şi să urmeze un curs de instruire privind uzul armelor de foc, decizia de eliberare a permiselor este în mare măsură la latitudinea şerifului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS