12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate42 de percheziții domiciliare la contrabandiștii de țigări din Satu Mare și Bihor

42 de percheziții domiciliare la contrabandiștii de țigări din Satu Mare și Bihor

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de la Poliţia Judiciară au efectuat astăzi 42 de percheziţii domiciliare la membrii unei importante rețele de de contrabandă cu ţigări din judeţele Satu Mare şi Bihor, anunță agerpres.

Potrivit DIICOT, în perioada septembrie 2019 – noiembrie 2020, pe raza judeţului Satu Mare, s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat implicat în contrabandă cu ţigări şi cămătărie.

Au făcut averi din contrabandă

Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţei Someş din municipiul Satu Mare, ţigări care erau depozitate la domiciliul său, al fiului, al mamei sale, dar şi în apartamente situate în apropierea pieţei ale unor persoane vulnerabile, uşor influenţabile, pe care membrii grupării le forţau să-i sprijine prin folosirea ameninţărilor şi a actelor de violenţă.

Ţigările de contrabandă erau achiziţionate de la diverşi cetăţeni ucraineni, care le introduceau pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a fâşiei verzi a frontierei, în zona comunei Cămârzana.

Conform DIICOT, cantităţile mari şi frecvenţa vânzării acestor ţigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării, care au ajuns să obţină averi importante, să conducă autoturisme de lux şi să deţină sume mari de bani şi bijuterii.

Împrumutau bani cu dobândă de 120%

Cu privire la faptele de cămătărie, procurorii spun că liderul grupării împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%.

Aşa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, în care era păstrată evidenţa persoanelor împrumutate, era ţinută de mama liderului. Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice.

Pe parcursul investigaţiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de ţigarete de provenienţă ucraineană, iar în urma percheziţiilor au fost ridicate până în prezent 25 de baxuri cu ţigarete de contrabandă, dar şi importante sume de bani.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare vor fi conduse la audieri 14 persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS