28.4 C
Craiova
joi, 28 septembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateBanca Mondială finanţează achiziţia de vaccinuri anti-COVID cu 12 miliarde de dolari

Banca Mondială finanţează achiziţia de vaccinuri anti-COVID cu 12 miliarde de dolari

Un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari a fost aprobat de către Banca Mondială pentru a garanta ţărilor în curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri, atunci când vor fi disponibile, potrivit Agerpres.

Această sumă va servi „pentru finanţarea achiziţionării şi distribuţiei de vaccinuri, teste şi tratamente COVID-19 pentru cetăţenii lor“. Finanţarea ar putea permite vaccinarea a „până la un miliard de persoane“.

Cetăţenii din ţările în curs de dezvoltare trebuie să aibă şi ei acces la vaccinuri COVID-19

Banca Mondială intenţionează să trimită un „semnal cercetării şi industriei farmaceutice că cetăţenii din ţările în curs de dezvoltare trebuie să aibă şi ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure şi eficiente”.
În plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregăti ţările în curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scară largă a vaccinurilor, în coordonare cu partenerii internaţionali.

Finanţarea face parte dintr-un pachet de ajutorare iniţiat de Banca Mondială

Această finanţare face parte dintr-un pachet de ajutorare iniţiat de Banca Mondială cu o valoare de până la 160 de miliarde de dolari până în iunie 2021. Acesta este menit să ajute ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat instituţia de la Washington.

„Accesul la vaccinuri sigure şi eficiente şi la sisteme de distribuţie întărite este esenţial pentru modificarea cursului pandemiei. De asemenea, este important şi pentru ajutorarea ţărilor confruntate cu un impact economic şi bugetar catastrofal să meargă spre o recuperare rezilientă“, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Aprobarea era aşteptată

Aprobarea era aşteptată pentru că el a dezvăluit acest proiect la sfârşitul lui septembrie. David Malpass a estimat la acea dată că un vaccin COVID-19 „eficient şi sigur” este fundamental pentru ca lumea să se poată redeschide în deplină siguranţă.

„Procesul de distribuţie a unui vaccin este complex“

În contextul în care vaccinurile nu sunt comercializate încă, el a subliniat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro necesitatea de a anticipa, „pentru că procesul de distribuţie a unui vaccin este complex”.

David Malpass a subliniat experienţa „solidă” a Băncii Mondiale în domeniul programelor de vaccinare, cu poliomielita, rujeola sau în domeniul gestionării unei crize cum a fost în cazul Ebola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS