17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLituania interzice fumatul pe balcoan

Lituania interzice fumatul pe balcoan

Fumătorii din Lituania nu vor mai putea fuma pe propriile balcoane dacă cel puțin un vecin din clădire se opune, a decis joi parlamentul țării. Proiectul de lege, propus de ministrul sănătății, Aurelijus Veryga, interzice fumatul în locurile de sport în aer liber, stațiile de autobuz, locurile de joacă pentru copii și cafenelele în aer liber, potrivit lrt.lt.

Interzicerea fumatului în balcoanele private ale clădirilor de apartamente, cu excepția cazului în care toți vecinii sunt de acord, a fost o propunere controversată pe care parlamentul a luat-o în considerare de mai multe ori din 2014. Apărând proiectul de lege, deputatul Antanas Vinkus de la Partidul Social Democrat al Muncii, a susținut că oamenii au fost expuși fumului pasiv de către vecinii lor.

„Dreptul unei persoane la sănătate are prioritate față de dreptul altei persoane de a fuma”, a spus el. Între timp, Andrius Mazuronis, din mișcarea liberală de opoziție, a spus că regula va fi aproape imposibil de aplicat. „Va fi o regulă, practic inexecutabilă”, a argumentat el, adăugând că ar putea funcționa în continuare ca un factor de descurajare a fumatului. În total, 69 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege, patru s-au opus și șapte s-au abținut. Noile reguli vor intra în vigoare în 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS