5.6 C
Craiova
miercuri, 6 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateElveţienii au respins propunerea care ar fi limitat libera circulaţie cu UE

Elveţienii au respins propunerea care ar fi limitat libera circulaţie cu UE

Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat astăzi, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE. Asta duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor.

Sondajele de opinie indicau că aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni erau de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava criza de lucrători calificaţi şi ar afecta negativ bunăstarea ţării.

Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

Tot astăzi, elveţienii au votat în mare majoritate pentru introducerea unui concediu de paternitate de 14 zile. Institutul de studii sociologice gfs-Bern a indicat, la puţin peste o oră de la închiderea secţiilor de vot, că iniţiativa a fost susţinută de 61% dintre elveţieni.

Începând din 2005, legea elveţiană acordă mamelor active 14 săptămâni de concediu plătit, după naşterea unui copil. Taţilor cu loc de muncă li se acordă însă doar una sau două zile

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS