10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Greciei trage un semnal de alarmă după creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Premierul Greciei trage un semnal de alarmă după creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul grec, a tras un semnal de alarmă joi, în faţa numărului tot mai mare de cazuri de COVID-19 din ultimele zile. Este vorba, în special, în departamentul Attica, regiunea Atenei. Acesta avertizează că vor fi impuse noi măsuri de izolare dacă cele în curs nu sunt respectate, potrivit Agerpres.

„Are loc o nouă creştere a (cazurilor de) coronavirus” şi „dilema este în prezent autoprotecţia sau izolarea”, a avertizat premierul. Acesta a subliniat că prima opţiune trebuie aleasă având în vedere repercusiunile negative ale izolării.
Kyriakos Mitsotakis le-a cerut concetăţenilor să respecte „măsurile de distanţare” şi, mai presus de toate, „purtarea măştilor în toate spaţiile închise şi să dezvolte telemunca”.

Grecia a cunoscut în ultimele zile o creştere a numărului zilnic de cazuri de COVID

Mai puţin afectată comparativ cu alte ţări europene, Grecia (10,9 milioane de locuitori) a cunoscut totuşi în ultimele zile o creştere a numărului zilnic de cazuri de COVID, a căror medie se ridică la peste 300. Ţara a înregistrat până acum 16.627 de cazuri, dintre care peste 10.000 în ultimele luni. Numărul total al deceselor de la debutul pandemiei la sfârşitul lunii februarie a ajuns la 366. Nouă decese au fost înregistrate de miercuri.

„Din moment ce ameninţarea revine, vă invit să fiţi din nou vigilenţi, fără a impune noi măsuri, dar respectând măsurile existente, în special în regiunile cele mai afectate precum Attica“, a subliniat Kyriakos Mitsotakis în timpul discursului său de zece minute.

Din cauza unui sistem medical slab, Grecia a adoptat un control general strict timp de şase săptămâni la sfârşitul lunii martie înainte de a reveni la normal la începutul lui mai. Sindicatele personalului din spitale şi-au exprimat preocuparea în ultimele zile cu privire la creşterea numărului de persoane intubate, aproximativ 70 în prezent.

Spitalele nu şi-au atins limitele”

„În spitale avem 580 de pacienţi care suferă de COVID-19, a căror vârstă medie este de 68 de ani. În unităţile de terapie intensivă există chiar şi tineri de 17 ani”, a declarat miercuri preşedinta uniunii medicilor din Atena şi Pireu, Matina Pagoni. Aceasta a avertizat că unele spitale din capitală sunt copleşite. Dar prim-ministrul elen a asigurat că „spitalele nu şi-au atins limitele” şi că „paturi suplimentare” au fost prevăzute în unele dintre ele.

Uniunea Europeană a cerut joi statelor membre să îşi înăsprească măsurile de control „imediat” în faţa noilor focare ale epidemiei de COVID-19, a doua zi după anunţarea de noi restricţii în Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS