19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiberarea condiţionată, în discuţie la CCR

Liberarea condiţionată, în discuţie la CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu modificări ale Codului penal referitoare la liberarea condiţionată.

Pe 18 iunie, Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la o lege care aduce modificări Codului penal şi care se referă la beneficiul liberării condiţionate pentru infracţiuni contra persoanei, informează Agerpres

ÎCCJ preciza că, în Secţiile Unite, cu respectarea cerinţelor de cvorum, s-a decis sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

„Obiecţia de neconstituţionalitate priveşte atât actul normativ în întregime, cât şi unele dispoziţii specifice ale acestuia, reţinându-se vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă şi intrinsecă”, arăta ÎCCJ.

Secţiile Unite au reţinut că se impune sesizarea CCR deoarece, sub aspect extrinsec, sunt încălcate prevederile din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului, forma adoptată de Camera Deputaţilor conţinând o modificare de esenţă în materia liberării condiţionate prin care se exclude vocaţia la liberare condiţionată a persoanelor condamnate pentru săvârşirea anumitor infracţiuni, deşi această modificare nu a format obiectul dezbaterii şi adoptării în Senat, care a fost prima Cameră sesizată.

„Spre exemplu, persoana condamnată pentru folosirea serviciilor victimei traficului de persoane sau a traficului de minori (…) ar fi astfel exclusă de la vocaţia la liberare condiţionată, deşi persoana care săvârşeşte infracţiunea mai gravă de trafic de persoane sau de trafic de minori ar putea beneficia de liberarea condiţionată”, preciza ÎCCJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS