7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii din zonele unitare au liber la debranşare

Craiovenii din zonele unitare au liber la debranşare

Sute de craioveni au renunţat şi în acest an la sistemul centralizat de încălzire. Termo, furnizorul de căldură a mai pierdut până în acest moment 900 de abonaţi. În fapt, chiar operatorul local s-a arătat mult mai indulgent cu proprietarii care au solicitat debranşarea. Au primit acceptul de a se debranşa inclusiv  locatarii din zonele unitare.

Craiovenii s-au debranşat şi în acesta an în număr mare de la sistemul centralizat de încălzire. 900 de proprietari care primeau până anul trecut căldură din sistemul centralizat de încălzire al oraşului au optat pentru o altă sursă. Termo a făcut rabat de la condiţiile impuse până acum şi a aprobat şi cererile celor care se găsesc în zonele-unitare.

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

Reprezentanţii Termoficării spun că decizia debranşării este mai degrabă la îndemâna asociaţiilor de proprietari. Prin urmare, unui  proprietar care se află în zonă unitară, dar a rămas printre puţinii locatari legaţi la sistemul centralizat de încălzire i s-a aprobat cererea de debranşare. 

Cu alte cuvinte, locatarul dintr-un bloc situat în zonă unitar şi ai cărui vecini s-au debranşat legal sau mai puţin legal are toate şansele să primească aprobare de debranşare.

Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo Craiova


„Ştim cu toţii, în Craiova debranşările s-au făcut haotic. Eu nu pot să iau nici o măsură Nu mai ştii dacă zonele unitare stabilite cu mulţi ani în urmă mai sunt unitare.  Termo nu mai poate să-l condiţionez pe locatar, dacă în bloc au mai rămas trei, patru vecini legaţi la sistemul de termoficare. Eu ca furnizor nu am contract cu proprietarul , eu am cu asociaţia de proprietari. Chiar dacă este în zonă unitară, dar asociaţia îmi trimite o solicitare că trebuie să-l debranşez, eu îl debranşez. 

Dacă în bloc intră 10 mc de agent termic, eu facturez cât intră. Mai deparete la câţi locatari împarte asociaţia, că sunt  doi, trei  nu mai este treaba mea.  Noi am luat în calcul să refacem acel studiu de fezabilitate  prin care sunt demarcate  zonele unitare. Dar până atunci eu nu pot să mai spun că este zonă unitară, dacă în bloc mai am doi, trei abonaţi. Pentru mine este avantajos, dacă aceşti doi, trei locatari ies din sistem. Eu elimin din start pierderile şi cheltuielile în plus”,

a declarat Gheorghe Nedelescu, administrator Termo Craiova.

Tot mai mulţi craioveni îşi montează centrală de apartament
Tot mai mulţi craioveni îşi montează centrală de apartament


În acest an, furnizorul de căldură a prelungit până şi termenul de primirea solicitărilor de debranşare. Până acum cererile de debranşare parţială se depuneau până la data de 1 septembrie, iar termenul de execuţie era 1 octombrie. În acest an, craiovenii pot depune solicitări de debranşare până la umplerea reţelelor de furnizare agent termic.

Cele mai multe debranşări, în 1Mai

Acesta a mai precizat că cele mai multe debranşări au avut loc în cartierul 1 Mai. În timp ce în cartierul Valea Roşie gradul de debranşare este foarte scăzut, doar 3%. Lucrările de debranşare se pot face contracost atât cu angajaţii Termoficării, cât şi cu o firmă privată.

Liber la debranșare şi pentru apartamentele aflate la capăt de coloană

Totodată, Termo a decis să-i lase să se debranșeze de la reţeaua comună pe locatarii care se află la capătul reţelelor.

Termo vrea să renunţe la abonaţii care se află la capăt de reţea
Termo vrea să renunţe la abonaţii care se află la capăt de reţea


„La clădirile de locuințe în care prevalează apartamentele cu sisteme individuale de încălzire și sunt poziționate la capătul coloanelor termice, nu se mai pot garanta condiții optime de asigurare a continuității în furnizarea energiei termice. Implicit, nici confortul termic în apartamentele rămase în sistemul centralizat de încălzire
Având în vedere că la aceste blocuri durata de exploatare a rețelei termice este depășită și ținând cont că anumite clădiri sunt debranșate în proprorție de 90% de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu se mai justifică menținerea în exploatare .
Nici întreținerea și repartiția acestor tronsoane de rețea care sunt capăt de coloană
În concluzie, Termo Craiova SRL sprijină întru totul deconectarea locatarilor care sunt poziționați la capăt de coloană. Având în vedere că acest aspect duce la pierderi majore atât pentru societate cât și pentru cei rămași în sistem, creîndu-le un disconfort termic major și o creștere a ponderii cheltuielilor de încălzire pe părțile de instalație comune și individuale”, spune cu câteva luni în urmă Gheorghe Nedelescu.

Punct termic
Punct termic


Din acest motiv mai mulţi kilometri de reţe au fost anulaţi, inclusiv un punct termic din Brazda lui Novac. Acesta furniza căldură şi apă caldă doar pentru 80 de apartamente.

Debranşări

 În anul anterior la Termo au fost înregistrate un număr de 1.584 de solicitări de debranșare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS