17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensia medie în Dolj, mai mare decât salariul minim

Pensia medie în Dolj, mai mare decât salariul minim

După majorarea punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020, fondul total de pensii din Dolj a crescut cu 30 de milioane de lei pe luna. Care este pensia medie în Dolj, după ultima majorare. Câți doljeni primesc pensie minimă garantată.

De la 1 septembrie 2020, punctul de pensie a crescut cu 14%. Concret, creșterea punctului de pensie a fost de la 1.265 de lei la 1.442 de lei. În acest context, au crescut pensiile tuturor celor care sunt pensionari în plată. GdS a solicitat date de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj referitoare la pensia medie pe județ, înainte de majorarea amintită, și după majorare.
În luna august a acestui an, pensia medie în Dolj era de 1.342 de lei, conform datelor furnizate de CJP Dolj. În luna septembrie, pensia medie pe Dolj a urcat la 1.529 lei.

Un pensionar încasează mai mult decât un salariat

Se observă, astfel, că pensia medie a crescut și este peste nivelul salariului minim net pe economie. O persoană care muncește 8 ore pe zi și este plătită cu salariul minim pe economie încasează lunar 1.346 de lei. Cu alte cuvinte, acum sunt mai mulți pensionari care primesc o pensie lunară mai mare decât cei care lucrează efectiv.
Conform ultimelor date, în Dolj există 35.718 contracte individuale de muncă încheiate cu salariul minim pe economie. Numărul celor plătiți cu salariul minim reprezintă circa 30% din numărul total al celor care muncesc. Desigur, fiecare pensionar a muncit pentru a completa stagiu de cotizare la pensii. Datele de mai sus au fost prezentate doar pentru a compara veniturile celor care muncesc cu veniturile celor care nu mai sunt activi, din punct de vedere al forței de muncă.

Fondul lunar de pensii a crescut în Dolj cu 30 de milioane de lei

Potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, la solicitarea GdS, în luna august a acestui an, fondul total de pensii achitat pensionarilor doljeni a fost de 214.697.569 lei. În luna septembrie, după majorarea punctului de pensie, doljenilor aflați la pensie le revine un buget total de 244.746.549 lei. Astfel, în luna în care a crescut punctul de pensie, fondul total care se achită luna aceasta pensionarilor a crescut cu circa 30 de milioane de lei.
La începutul lunii septembrie erau în plată 160.029 de pensionari în județul Dolj.

37.729 de doljeni încasează pensia minimă garantată

Tot de la 1 septembrie a crescut pensia minimă garantată de la 704 lei la 800 de lei. În Dolj existau în august 37.861 de persoane care primeau pensie minimă de la stat. În luna septembrie, potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, există 37.729 de persoane care încasează pensia minimă de 800 de lei pe lună. Exprimat în procente, numărul pensionarilor cu pensia minimă reprezintă 23,5% din numărul total de pensionari.
În această categorie intră foștii pensionari CAP, care au ieșit la pensie cu pensii de câteva zeci sau sute de lei. Dar intră și persoanele care nu au avut vechime suficientă în muncă. Deci acele persoane care nu au muncit și nu au cotizat suficient, pentru un stagiu complet de cotizare, ca să beneficieze de pensie la limita de vârstă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS