17.8 C
Craiova
duminică, 1 octombrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateExplozia din Beirut, pierderi de peste opt miliarde de dolari

Explozia din Beirut, pierderi de peste opt miliarde de dolari

Banca Mondială estimează că explozia din portul Beirut a provocat pagube materiale şi pierderi economice cuprinse între 6,7 şi 8,1 miliarde de dolari. Libanul are nevoie urgent de 605 până la 760 de milioane de dolari pentru a-şi reveni, se arată într-o estimare publicată luni de Banca Mondială, potrivit Agerpres.

Explozia de la 4 august, în urma căreia s-a ridicat un nor gros de fum în formă de ciupercă, a ucis 178 de persoane şi a rănit alte 6.000. Pagubele materiale provocate sunt cuprinse între 3,8 şi 4,6 miliarde de dolari. Pierderile economice, rezultate ca urmare a diminuării producţiei în diferite sectoare ale economiei, se situează între 2,9 şi 3,5 miliarde de dolari, potrivit rezultatelor unei evaluări rapide a pagubelor şi nevoilor realizată în comun de ONU şi Uniunea Europeană între 5 şi 31 august.

Sectoarele cel mai grav afectate sunt cel al locuinţelor, al transporturilor şi al patrimoniului cultural

Sectoarele cel mai grav afectate sunt cel al locuinţelor, al transporturilor şi al patrimoniului cultural, precizează Banca Mondială, într-un raport publicat înaintea vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron în Liban.

Instituţia de la Washington a estimat nevoile de reconstrucţie imediată (până la finele anului) între 650 şi 760 milioane de dolari, iar cele pentru anul 2021 între 1,18 şi 1,46 miliarde de dolari. Cel mai mult ar avea nevoie de ajutor sectorul transporturilor, urmat de cel al culturii şi locuinţelor.

Banca Mondială avertizează că explozia a provocat trei efecte economice majore

Pe plan macroeconomic, Banca Mondială avertizează că „explozia a provocat trei efecte economice majore: pierderi de activitate economică cauzate de distrugerea fizică a capitalului, perturbarea schimburilor comerciale şi pierderea de venituri bugetare“. Din aceste motive, potrivit previziunilor Băncii Mondiale, Produsul Intern Brut al Libanului ar urma să înregistreze o scădere suplimentară cu 0,4 puncte în 2020 şi cu 0,6 puncte anul viitor.

Libanul se confrunta cu o criză pe mai multe planuri

Libanul se confrunta cu o criză pe mai multe planuri şi înainte de această explozie (economic, financiar şi monetar) care, agravată de efectele pandemiei de Covid-19. Acest lucru a determinat Banca Mondială să anticipeze un recul al PIB de 10,9% în 2020.
„Catastrofa nu doar că va exacerba contracţia activităţii economice, dar va agrava, de asemenea, şi sărăcia, care afecta deja 45% din populaţie înainte de explozie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS