10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBusturile personalităţilor nu vor mai fi amplasate în Parcul de la Teatru

Busturile personalităţilor nu vor mai fi amplasate în Parcul de la Teatru

Primăria Craiova renunţă la remplasarea busturilor în zona Teatrului „Marin Sorescu”. Prin urmare Aleea personalităţilor dispare din peisaj.

Încercările de a fi reamenajată Aleea personalităţilor au fost sortite eşecului. În cele din urmă, Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a respins în data de 25.06 2020 reamplasare şi reamenajarea Aleii personalităţilor. În prezent, busturile nu pot fi amplasate în spaţiul public, fiindcă primăria nu are avizul de la Comisia Naţională a Monumentelor. În plus, acestea nu pot fi restaurate pentru că fac obiectul unei cercetări penale.
Totuşi administraţia locală craioveană, continuă să amenajeze zona din spatele teatrului. Busturilor nu vor mai fi prinse pe soclurile deja montate. În loc de Aleea personalităţilor aici se gândeşte o piaţetă bogată în vegetaţie, cu pergole şi băncuţe.

Busturile de pe aleea personalităţilor nu vor fi remontate în parcul de la teatru
Busturile de pe Aleea personalităţilor nu vor fi remontate în parcul de la teatru


„Există o variantă de a folosi tot ceea ce este acolo. Aici vom amenaja pergole, jardiniere cu multă verdeaţă.
Vom folosi tot ce este acolo. Busturile nu vor mai fi amplasate pe socluri. Aceste socluri vor fi îmbrăcate în verdeaţă. Plante agăţătoare vor porni de la baza soclurilor. Eu lucrez la această variantă. Trebuie să avem de această dată un consens , nişte acorduri care să rămână în picioare. Eu sunt arhitect şi nu pot să îmi dau cu părere dacă acele busturi arată bine sau nu. Opiniile sunt diferite. Concluzia este că zona respectivă nu va rămâne neamenajată. Eu mă preocup ca proiectul să fie viabil. Repet, va fiamenajam un spaţiu plin cu vegetaţie”,

spune arhitect Mircea Diaconescu.

Reamplasare cu scandal

Busturile personalităţilor au fost date jos
Busturile personalităţilor au fost date jos de pe socluri

Primăria Craiova s-a apucat să reamplaseze busturilor personalităţilor, în luna februarie a acestui an , în zona Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova. La acel moment acţiunea a iscat mare vâlvă. Scandalul a depăşit graniţele Bănei. La acel moment, presa locală şi naţională a scris despre scandalul provocat. S-a scris că busturile sunt ruginite, lovite, lipite cu chit auto. Dar şi că sunt aşezate într-o zonă prea retrasă a parcului de la teatru.
Unii dintre cetăţenii oraşului s-au arătat indignaţi de faptul că busturile din bronz sunt afectate de coroziune. Primăria a depus prea puţine eforturi ca să cureţe busturile, care până acum au stat aruncare în curtea RAADPFL.
Starea deplorabilă în care se găsesc acestea a făcut atâta vâlvă încât a reacţionat şi actriţa Oana Pellea. Este cunoscut faptul că între personalităţile cărora li s-a turnat bustul în bronz este şi Amza Pellea.

Busturile au fost de probă

Busturile personalităţilor în anul 2005

Pusă în faţa acestei situaţii, Primăria Craiova a scos cele 24 de busturi de pe socluri pe motiv că au fost puse doar de probă. Mai mult, reprezentanţii primăriei susţin că busturile fac obiectul unei cercetări penale. Drept urmare, vor sta iar în curtea Regiei şi la dispoziţia anchetatorilor mult timp de acum înainte.

Reamplasare şi avize

„Revenirea busturilor în amplasamentul vechi nu se mai putea face pentru că proiectul parcării nu mai permite acest lucru. Societatea civilă și asociațiile socio-profesionale au solicitat, de nenumărate ori, refacerea Aleii Personalităților.

Primăria a propus mai multe amplasamente, dar, la recomandarea Uniunii Arhitecților din România și a specialiștilor Direcției de Cultură Dolj, s-a decis reamplasarea Aleii Personalităților într-o zonă pietonală centrală, din vecinătatea celei vechi, amenajată urbanistic și peisagistic.
S-a obținut autorizația de construire nr. 347/11.08.2019 privind amenajarea spațiului public din vecinătatea Teatrului Național, cu aviz de la Direcția Județeană de Cultură Dolj.
În conformitate cu Legea nr. 50/1991 și cu normele de aplicare ale acestei legi, se pot efectua modificări de temă în timpul execuției, dacă acestea sunt necesare. Practic, în acest moment, zona unde apar reamplasate busturile personalităților este o zonă în lucru.
Sunt lucrări în curs de execuție, nefinalizate. Aducerea busturilor pe soclurile noi s-a făcut în interiorul perioadei de execuție a spațiului public pentru a se vedea cum se încadrează fiecare bust pe fundal, care e cea mai bună ordine de așezare a acestora, dar și pentru a se testa comportamentul finisajului aplicat pe socluri la contact cu bustul, având în vedere că busturile realizate în 2005 erau montate atunci pe alte socluri, din alt material, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova din luna martie 2020.

Bust
Bust

Reprezentanţii primăriei au mai subliniat:


Precizăm că, în Certificatul de Urbanism cu nr. 538/30.03.2018, prin care s-a solicitat amenajarea spațiului public și amplasarea busturilor, s-a cerut și avizul Ministerului Culturii – Comisia Națională pentru Monumente de For Public pentru amplasarea busturilor.

Având în vedere că la cele două adrese făcute de Primăria Craiova către Ministerul Culturii pentru obținerea avizului de amplasare a busturilor, Comisia a făcut mai multe recomandări. S-a decis obținerea autorizației de construire doar pentru amenajarea spațiului public (AC nr. 347/11.08.2019).”, se mai arată în răspunsul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS