16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNou succes SpaceX: Compania aerospațială a lansat prototipul revoluționar Starship

Nou succes SpaceX: Compania aerospațială a lansat prototipul revoluționar Starship

-

SpaceX a lansat luni un prototip al unui sistem de rachete revoluționar numit Starship, acesta aterizând cu succes după un zbor la o altitudine de 150 de metri, relatează Business Insider.

„[O misiune către] Marte arată reală”, a scris pe Twitter la scurt timp fondatorul și CEO-ul companiei, Elon Musk, zborul având loc la locație de producție și testare din Boca Chica, regiune izolată din sud-estul statului Texas.

În înregistrarea video a zborului prototipul poate fi văzut decolând folosit un motor Raptor, deplasându-se de-a lungul locației de lansare și desfășurând un set de picioare pentru aterizare înainte de a ateriza în siguranță înapoi la sol.

Musk a scris ulterior pe Twitter că următorul set de picioare al rachetei „va fi cu 60% mai lung” și că o versiune mai avansată „va fi mult mai lată și înaltă”, asemănătoare cu cea a rachetei Falcon 9, „dar capabilă să aterizeze pe suprafețe neprelucrate și de auto-nivelare” – cu alte cuvinte optimizată să aterizeze pe lună sau Marte.

Dacă Starship și propulsorul său de rachete Super Greu va putea fi complet reutilizabil, sistemul ar putea reduce costurile de a lansa „orice” în spațiu de aproape 1.000 de ori și va putea permite călătorii la viteze hipersonice în jurul Pământului, potrivit lui Elon Musk.

Însă înainte SpaceX trebuie să vadă dacă designurile sale pentru sistemele cruciale ale Starship funcționează, compania mișcându-se rapid să construiască, testeze și lanseze prototipuri.

Asemenea altor prototipuri SpaceX, și acesta a fost lansate fără aripioarele și conul caracteristice unei rachete, motiv pentru care arată mai degrabă ca un siloz sau un rezervor de combustibil zburător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:11

ȘTIRI GdS