11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste la primăria Moţăţei: Unde este islazul comunal?

Proteste la primăria Moţăţei: Unde este islazul comunal?

Zeci de ciobani din Moţăţei s-au adunat, ieri de dimineaţă, în curtea primăriei. Oamenii sunt revoltaţi pentru că nu au unde să îşi pască animalele şi cer să li se dea în folosinţă islazul comunal. În semn de protest, crescătorii de animale au adus cu ei în curtea primăriei şi câteva zeci de oi. Ciobanii nu sunt la primul protest pe tema islazului comunal. De această dată însă, la faţa locului a ajuns şi subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu, care a spus că este nevoie să trimită o comisie de control pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu islazul comunal de la Moţăţei.

Protestul ciobanilor de la Moţăţei a început ieri de dimineaţă. Oamenii au adus cu ei în curtea primăriei şi câteva zeci de oi, pe motiv că nu mai au unde să le pască. Crescătorii de animale spun că de 20 de ani nu mai pot folosi islazul comunal şi pentru această situaţie cer explicaţii autorităţilor locale. În ziua protestului, primarul şi alţi angajaţi ai primăriei nu erau însă în activitate, ci în concediu.

„Suntem aici la primărie pentru că nu avem unde să ne paştem animalele. Avem acte doveditoare că există islaz comunal. Numai că dânşii de la primărie nu vor să ne dea islazul. De 20 de ani ne mint că ne dau islazul şi nu ni-l dau. Paştem oile pe unde putem. Este vai de capul nostru! Au dat foc pe la mirişti. Pe unde mai e mirişte au pus otravă şi ne mor animalele. Chiar acum am o capră moartă, pentru că mâncat de pe un teren pe care proprietarul a pus otravă la grâu, din primăvără. A recoltat grâul, dar otrava a rămas.

Am 150 de animale, unde să le duc să le pasc? Vrem să vedem actele, să ne spună ce este cu islazul! Să ne spună primarul ce s-a întâmplat! Avem acelaşi primar de 20 de ani, care acum nu este. Nu este domnul primar, nu este doamna secretar. Au plecat toţi în concediu. „, a spus unul dintre ciobani.

Crescători animale la Primăria Moţăţei

Merg cu animalele şi pe calea ferată


Crescătorii de animale susţin că au ajuns să îşi pască oile şi pe calea ferată. În cazul în care nu se vor găsi soluţii pentru a paşte animalele, ciobanii spun că o să ajungă să le vândă. „Fratele meu are 200 de oi. Eu merg să îl ajut. Le paştem pe calea ferată, cu greu şi atunci. Trebuie să mergem patru-cinci persoane cu ele. Iau cu mine şi soţia şi doi copii minori, unul de cinci şi altul de 9 ani. Dar, chiar şi aşa, acolo nu avem voie să le paştem, că ne dau amendă.

Pe canale nu avem voie cu ele, pentru că sunt concesionate. Pe drumuri nu avem loc să ne deplasăm cu ele. Miriştile sunt arse. Animalele ne mor pe capete pentru că multe persoane care deţin pământ pun otravă. Este din ce în ce mai rău. O să ajungem să le vindem, o să ajungem să trăim din ajutor social”, a spus un alt cioban.

Islazul comunei a fost înfiinţat în 1997. Cum s-a desfiinţat?

Viceprimarul comunei spune că ştie istoricul islazului, dar că nu ştie cum s-a ajuns să fie desfiinţat.

„În anul 1997 eram inginer la Camera Agricolă din Primăria Moţăţei. Atunci am primit de la Comisia Judeţeană suprafaţa de 240 hectare de la SC Lotus şi încă 40 de hectare de la fostul IAS Moţăţei pentru înfiinţare de islaz. Cu mâinile mele şi cu cele ale administratorului actual, care acum dă bir cu fugiţii, am înfiinţat islazul comunal şi s-a fixat taxă de închiriere.

Din 2000 a început „marea minune”. Islazul comunal s-a desfiinţat, nu ştim însă în baza cărei ordin. În posesia terenurilor au intrat oameni care au primit titluri de proprietate în instanţă. De atunci mocneşte conflictul. Nu avem islaz. Nu ştim cum s-a ajuns în această situaţie. Se pare că avem şi un deficit de 40 de hectare şi, asta în condiţiile în care aveam un islaz comunal de 460 de hectare la care nimeni nu avea voie să se amestece”, a spus viceprimarul Liviu Marius Bibian Bărbulescu.

Sunt 20.000 de animale care nu au unde să pască

Viceprimarul din Moţăţei mai spune că lipsa islazului comunal este o adevărată problemă pentru comună, fiind 20.000 de animale, care nu au un loc unde să pască.

„Sunt peste 20.000 de animale în comună. În momentul de faţă, după lege, după ce se recoltează păioasele, ciobanii au dreptul să le pască pe mirişte. Dar ne confruntăm cu altă problemă. Prefectura a dat ordin că cine vrea să dea foc organizat poate să facă asta, iar APIA interzice să se dea foc. Noi, prin proiectele pe care le-am făcut aici, am adus o maşină de pompieri şi avem între 7 şi 10 intervenţii pe zi. Dau foc dezorganizat şi mergem să stingem incendii. Ciobanii nu mai au unde să se ducă cu animalele. Şi pe mirişti, proprietarii au pus otravă şi le mor animalele”, a spus viceprimarul.

Consilier local: Fără islaz, ciobanii pot pierde dreptul de a avea animale

Un consilier local, Gheorghe Pârvan spune că în comuna Moţăţei creşterea animalelor este o sursă de venit pentru zeci de familii. Lipsa islazului i-ar putea duce în situaţia de a nu mai avea dreptul să mai deţină animale.

„Vrem să ştim cine a luat islazul. Cei din primărie spun că nu mai este islazul. Dar oamenii de aici din asta îşi duc traiul, din creşterea animalelor. Ei trebuie să dovedească şi că au teren unde să le pască, pentru a primi subvenţie. În plus, dacă nu pot face dovada că au teren unde să le pască, legea nu le mai dă voie să aibă animale. Trebuie să li se facă dreptate”, a spus consilierul Gheorghe Pârvan.

Acesta mai spune că ani de zile primăria a luat subvenţie de pe urma islazului. „Cei din primărie spun că nu a fost dat ordin de prefect pentru a se înfiinţa islazul comunal. Dar primăria a primit subvenţie pe islaz 7-8 ani. Nu era legal înfiinţat, dar subvenţie au luat. Dacă au văzut că nu au ordin de prefect pentru a valida înfiinţarea islazului, de ce nu s-au dus să se dea ordin? Până la urmă trebuie să se stabilească a cui a fost o greşeala şi să o îndrepte” a mai spus consilierul local din Moţăţei, Gheorghe Pârvan.

Cadastrarea comunei a fost sistată

Oamenii reclamă şi faptul că la Moţăţei a fost sistatată cadastrarea. „Au accesat fonduri europene pentru a face cadastru şi l- au sistat. Au pierdut fondurile europene. De ani buni se încearcă să se facă această cadastrare, dar pare că nu se doreşte să se cunoască de fapt care sunt terenurile.

Primăria va plăti însă amendă de 1.000 de lei pe zi de întârziere, pentru cei care au titluri de proprietate şi nu au terenuri. Într-o lună sunt 30.000 de lei, apoi va fi peste 100.000 lei banii oamenilor. Sunt procese pentru 125 de hectare, 50 au fost câştigate. Dacă ar fi cadastru, atunci ar putea să rezolve şi problema islazului comunal”, a mai spus consilierul local.

Subprefectul Anişoara Stăculescu a anunţat că va trimite o comisie la Moţăţei

În mijlocul protestatarilor a ajuns şi subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu, care a precizat că va trimite o comisie la Primăria Moţăţei, pentru a stabili ce s-a întâmplat cu islazul comunal şi ce soluţii se pot găsi.

„La Moţăţei au venit la primărie circa 30 de crescători de animale care au 15.000-20.000 de capete şi nu mai au unde să le pască. Aceşti crescători de animale au depus o sesizare şi la Prefectura Dolj pe 27 iulie şi se va constitui o comisie care să meargă, cel târziu săptămâna viitoare, la primpăie să stabilească ce s-a întâmplat cu islazul şi să identifice o suprafaţă pe care să o transforme în islaz. Oamenii au dreptate.

Au nevoie de islaz comunal să-şi crească animalele. Am întâlnit şi crescători tineri de animale, de 21 şi 28 de ani, care au spus că, dacă nu vor avea unde să le pască, vor vinde animalele şi vor pleca. Este păcat să se întâmple aşa ceva, mai ales că suntem într-o perioadă în care ne confruntăm cu depopulare masivă. Am înţeles din ce au spus oamenii că pe locul islazului s-au împroprietărit secretarul primăriei şi administratorul comunei, dar rămâne să verificăm aceste aspecte”, a spus subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu.

Protestul s-a mutat în biroul primarului

Din curtea primăriei, protestatarii s-au mutat ieri la prânz în biroul primarului. Aceştia au cerut angajaţilor Primăriei Moţăţei să scoată din arhivă actele prin care să arate cum s-a înfiinţat dar şi actul prin care s-a desfiinţat islazul comunal. Ciobanii au spus că nu mai vor să plece din primărie până nu li se dă islaz.


„Vrem să plecăm de aici cu oile pe islaz. Să folosească islazul ciobanii. I-auzi, într-o primărie nu se găsesc actele! Unde sunt actele, să le căutam noi? Dar cea angajată la arhivă nu are salariu pentru asta? Ce face, pune varză? Mulge oile cu mine în uşă? Islazul este al nostru. Suntem născuţi în Moţăţei, vrem să murim în Moţăţei! Vrem să ne faceţi arendă pe islaz. Vrem să mergem cu oile acolo. Primăria este a noastră, nu a lu secretara, nu a ăluia cu ochiu scos. Nu e la nimeni, este a noastră! Aici am crescut toţi”,a spus unul dintre ciobani în primărie.

Pentru a lămuri situaţia am încercat să luăm legătura cu primarul comunei Moţăţei, dar nu a fost de găsit nici telefonic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS