9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu mai ai nevoie de acordul vecinilor, să-ţi închizi balconul

Nu mai ai nevoie de acordul vecinilor, să-ţi închizi balconul


Craiovenii care vor să-şi închidă balcoanelor sau logiilor de la parterul unui bloc nu mai au nevoie de acordul vecinilor. În schimb, ei sunt condiţionaţi de un acord primit din partea asociației de proprietari. Schimbările aduse legislației privind autorizarea executării lucrărilor de construcții au apărut vineri 24.07.2020 în Monitorul Oficial. Este vorba de Legea nr. 149/2020 care aduce modificării Legii 50/1991.

Atunci când e vorba de creşterea securităţii unei locuinţe sau a calităţii vieţii locatarilor, documentaţia necesară pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor sau logiilor de la parterul unui bloc va conţine un acord primit din partea asociaţiei de proprietari. Nu mai este nevoie de acordul vecinilor, aşa cum se-ntâmplă în prezent,

Nu mai este necesar acordul vecinilor pentru închiderea balcoanelor
Nu mai este necesar acordul vecinilor pentru închiderea balcoanelor


Noua lege spune:

„Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum și pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, articolul 7, alineatul (20^8).


Aceiaşi lege precizează că este nevoie de acordul asociaţiei atunci când se consturiește în apropierea blocurilor sau se schimbă destinaţia unei clădiri.


Este nevoie de „acordul asociației de proprietari conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate„,

anexa nr. 1 capitolul I secțiunea 1, punctul 2.5.6/Legea 149/2020.

Pentru închiderea balconului este necesar acordul asociației de proprietari
Pentru închiderea balconului este necesar acordul asociației de proprietari


Asociaţiile pot închiria terenul de la bloc


Blocurile care au ternuri le pot închiria, dar numai prin asociaţiile de propreitari. Asociaţiile la rândul lor trebuie să obţină acordul adunării generale exprimat prin hotărâre adoptată cu 2/3 din numărul total al proprietarilor. Precum și acordul exprimat în scris al tuturor proprietarilor direct afectați


„Asociațiile de proprietari, care dețin titluri de proprietate asupra terenurilor din jurul condominiilor, pot încheia contracte de locațiune, închiriere, folosință sau concesiune asupra acestora, precum și asupra terenului aferent condominiului cu proprietarii interesați, pentru extinderea spațiilor aflate la parter”, anexa nr. 2 punctul 10, subpunctul 3.

Balcoane închise cu termopan
Balcoane închise cu termopan


În Craiova puţine blocuri deţin terenurile din jurul lor sau au o curte interioară. „Regula este că asociațiile nu prea dețin pământ în jurul blocului. Totuşi sunt şi astfel de situaţii, atât în rândul blocurilor vechi, dar cu precădere la cele noi. De exemplu, căminele de pe strada Putnei au trecută în acte curtea. Ar avea posibilitatea închirierii, „, spune Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS