11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul de monitorizare împotriva inundaţiilor de pe Jiu, vandalizat la scurt timp de la instalare

Sistemul de monitorizare împotriva inundaţiilor de pe Jiu, vandalizat la scurt timp de la instalare

Hoţii au dat iama în staţiile automate care monitorizează apa din bazinul hidrografic al Jiului. Echipamentele instalate cu fonduri UE vor fi înlocuite în etapa a doua a proiectului. ABA Jiu spune că va lua măsuri pentru prevenirea furturilor.

Un proiect cu fonduri UE pentru avertizarea împotriva inundațiilor riscă să fie compromis din cauză că echipamentele au început să fie furate la puţin timp după instalare. Este vorba despre proiectul WATMAN, care are o valoare totală de 63 de milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat din bugetul de stat. Banii provin din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Obiectivul îl constituie reducerea pagubelor asupra populaţiei produse în special de inundaţii şi eroziunea costieră.

Cei care au întocmit proiectul spun că 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de protecţie în zonele vulnerabile, iar riscul de producere a inundaţiilor va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România. Proiectul este fazat pe mai multe etape de implementare. Pentru etapa I, „Sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor“, este vorba despre 11,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

27 de staţii automate în bazinul hidrografic al Jiului

În cadrul bazinului hidrografic al Jiului, au fost amplasate 27 de stații automatizate de monitorizare a apei, împărțite pe categorii de folosințe. Ele măsoară calitatea apei, debitele, precipitațiile și au senzori pentru mărirea gradului de siguranță la baraje.

Au fost realizate stații în Dolj (7), Gorj (10), Mehedinți (3) și Hunedoara (7). Cele mai multe staţii sunt pentru monitorizarea calităţii apei, care se măsoară la Craiova (Amaradia), Bechet (Dunăre), Calafat (Dunăre), Malu Mare (Jiu), Podari (Jiu), Peşteana (Cioiana), Turburea (Gilort), Târgu Jiu (captare Clocotis), Aparegio Târgu Jiu (Jiu), Stoina (Amaradia), Faţa Motrului (Motru), Şimian (Dunăre), Drobeta Turnu Severin (Topolniţa), Petroşani (Jiu).


Tot în cadrul proiectului, pentru creşterea capacităţii de intervenţie în caz de calamităţi naturale au fost construite două centre de intervenţie rapidă (la Craiova şi Târgu Jiu), dotate cu materiale şi echipamente pentru intervenţie la inundări şi poluări accidentale.

Reprezentanţii ABA promit că vor lua măsuri

La nivelul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu, proiectul a fost finalizat la sfârșitul lunii mai 2020. Totuși, echipamentele instalate au început deja să fie vandalizate, se arată într-un răspuns al instituției. La Peşteana (Gorj), cablul senzorului care monitorizează calitatea apei a fost furat. La fel s-a întâmplat și la Turburea (Gorj) unde au fost furate acumulatorul şi regulatorul de tensiune. Din această cauză, staţia nu transmite date. Şi staţia de la Podari, care transmite calitatea apei, a fost vandalizată, fiind furat senzorul.


Unele stații mai au unele probleme tehnice sau nu pot funcționa la capacitatea normală din motive obiective. Astfel, la Petroşani, un senzor a fost rupt de râul Jiu, iar la stația de la Bechet, senzorul multiparametru nu a fost montat din cauza debitului crescut al Dunării. Staţia de la acumularea Rovinari înregistrează date eronate pentru senzorul de temperatură. Reprezentanţii ABA Jiu spun că vor remedia situaţiile apărute din cauza furturilor. „Vom încerca să înlocuim echipamentele care au dispărut în etapa a doua a acestui proiect. Pe de altă parte, vom monta nişte camere de supraveghere, pentru ca pe viitor asemenea lucruri să nu se mai întâmple“, a precizat Cosmin Călin, directorul ABA Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS