16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitura de pe Jiu avansează către Dolj

Viitura de pe Jiu avansează către Dolj

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitații abundente de circa 175 l/mp la stația hidrometrică Câmpu lui Neag, din județul Hunedoara, de pe râul Jiu, fenomen cea dus în această dimineață la depășirea Cotei de Pericol la stația hidrometrică Câmpu lui Neag, informează Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu.

Încă de la primele ore ale dimineții echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Câmpu lui Neag pentru deblocarea albiei și asigurarea secțiunilor de scurgere pe cursurile de apă.

În zonă s-au înregistrat pagube importante. În localitatea Aninoasa, echipele Apelor Române intervin împreună cu cele ale ISUJ pentru evacuarea apelor din gospodăriile inundate.

În această dimineaţă, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri.

La faţa locului se află efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române Jiu care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor.

Întreaga zonă se află sub avertizare COD ROŞU DE INUNDAŢII (în intervalul orar 06.35 – 12.00) şi în continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.

Totodată echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj – Apele Române Jiu – au acționat în mai multe zone riverane râului Jiu pentru a preveni și diminua efectele inundațiilor.

La orele dimineții, Formația de Interventie Rapida a Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj a acționat în zona Bumbești Jiu (amonte) punând saci de nisip, dar și pe râul Bistrița, la Peștișani cu un buldoexcavator pentru deblocarea albiei și asigurarea secțiunilor de scurgere pe cursul de apă.

S-a acționat cu resurse umane, materiale și utilaje la Groapa de Gunoi a orașului Tg. Jiu, viitura trecând și rupând din dig, în zona CET, mal drept, aval de oraș. S.G.A Gorj foloseste piatra din stocul de apărarte și materiale pentru a interveni și aplana cauzele inundațiilor de aici.

S.GA. Dolj este pregătit să intervină pe râul Jiu aflat sub Cod Portocaliu

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Jiu subliniază faptul că, debitul ce va fi înregistrat la Rovinari astăzi, în jurul orei 17:00 se preconizează că va ajunge la stația hidrometrică Filiași, județul Dolj în aproximativ 13 ore, cu un debit de 515 metri cubi/secundă și un nivel de 260 cm.

Având în vedere datele actuale și prognoza meteorologică pentru următoarele ore, agenții hidrotehnici Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire A Apelor Dolj – monitorizează permanent digurile, iar Formația Scaești este pregătită să intervină dacă situația o va impune cu un buldoexcavator intervenție și saci cu nisip.

De asemenea, la nivelul județului Dolj, râul Jiu se află sub atenta supraveghere a personalului A.B.A Jiu ținând cont deprognoza elaborată de INHGA-CNPH, precum și de compartimentul Prognoze Bazinale al instituției potrivit căreia în următorul interval de 24 de ore, nivelurile și debitele vor fi, variabile, cu tendință de creștere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS