9 C
Craiova
luni, 27 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAustria: ​Colonel condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, eliberat

Austria: ​Colonel condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, eliberat

Un colonel în retragere din armata austriacă a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei şi condamnat la trei ani de închisoare, dar a fost eliberat deoarece a efectuat jumătate din pedeapsă în detenţie înaintea procesului, potrivit anunţului făcut marţi de tribunalul din Salzburg, informează AFP citată de Agerpres.

Colonelull în vârstă de 71 de ani „a trădat secrete de stat în detrimentul Austriei pentru un serviciu secret străin”. Totodată, acesta a „dezvăluit în mod deliberat un secret militar”, conform extraselor din verdictul comunicat de justiţie. Procesul său a început în luna martie şi s-a desfăşurat cu uşile închise şi cu asigurarea unui nivel înalt de securitate pentru a preveni orice scurgere de informaţii clasificate.

Colonelul în retragere, care risca o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani, a pledat nevinovat.

Potrivit rechizitoriului, colonelul austriac a transmis, în perioada 1992 – 2018, informaţii despre sistemul de armament austriac, precum şi despre organigrama forţelor armate, pentru suma de 280.000 de euro.

Avocatul apărării a recunoscut că clientul său, care a renunţat la dreptul de a face apel, a primit 220.000 de euro, dar a susţinut că informaţiile sale proveneau doar din surse deschise şi că divulgarea acestora nu a fost, prin urmare, condamnabilă. ​

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS