5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia și Italia semnează marți un acord maritim, după luni de tensiuni

Grecia și Italia semnează marți un acord maritim, după luni de tensiuni

Grecia și italia vor semna un acord privind granițele maritime în timpul vizitei pe care ministrul italian de externe o face marți la Atena, potrivit The New York Times.

Acordul vine după luni de tensiuni în regiunea Mediteranei de Est din cauza resurselor naturale. Turcia, Grecia și Cipru au fost prinse într-un conflict diplomatic complex din cauza acestora.

Ministrul italian de externe Luigi di Maio și omologul său elen Nikos Dendias urmează să facă o declarație comună după întâlnirea pe care o vor avea astăzi. La o întâlnire la Roma din februarie, cei doi au discutat despre modalitățile de cooperare în sectorul energetic din Mediterana de Est.

Italia și Grecia sunt deja partenere în proiectul conductei EastMed ce urmează să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaz anual din rezervele off-shore din estul Mării Mediterane către Grecia, Italia și alte țări din sud-estul Europei.

Acordul dintre cele două țări vine la câteva luni după o înțelegere privind granițele maritime între Turcia și guvernul libian de la Tripoli. Acordul a înfuriat Atena, care o consideră drept o încălcare a drepturilor sale suverane.

Grecia și Turcia se ceartă de mai multe decenii pe mai multe chestiuni, de la drepturile de exploatare a resurselor din Marea Egee până la situația Ciprului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS