20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrigorifer-ul lui Dinel Staicu, în proprietatea Kaufland

Frigorifer-ul lui Dinel Staicu, în proprietatea Kaufland

Lichidatorii au vândut depozitul frigorific pentru a stinge o parte din datoriile către BIR. Aici sunt înregistrate 15 firme care derulează comerţ cu carne şi produse din carne.

Kaufland dă o nouă lovitură pe piaţa locală de retail, cumpărând Frigorifer Craiova. Terenul pe care se află depozitul frigorific are peste 21.000 mp şi a fost evaluat la 2,4 milioane de euro fără TVA, în timp ce clădirea a fost evaluată la 1,26 milioane lei (260.000 euro). În această locaţie figurau până de curând înregistrate 15 firme ca „unităţi de vânzare cu amănuntul“ – depozite alimentare, care vând carne şi produse din carne. Despre Frigorifer se ştie că era controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu. Povestea acestei clădiri, urmărită de creditori în justiţie aproape 20 de ani, pentru datoriile firmelor controlate de Staicu la Banca Internaţională a Religiilor (BIR), GdS a relatat pe larg.


În perioada 1999-2000, 11 societăţi comerciale controlate de omul de afaceri Dinel Staicu au contractat cu încălcarea normelor bancare credite de 4,2 milioane de euro de la BIR. Creditele nu au mai fost rambursate, iar firmele datornice au fuzionat ulterior într-o nouă societate, Reconversia Podari, care se află de 17 ani în faliment. Bunurile gajate la BIR de societăţile debitoare au fost însă extrase înainte de fuziunea acestor firme cu Reconversia. În afară de Frigorifer, mai este vorba despre abatoarele de la Mofleni şi Podari. Ele au fost vândute către Carnexpod, o firmă controlată tot de Dinel Staicu. Cum şi această firmă a intrat în faliment, Frigoriferul a fost vândut la preţul de evaluare către Kaufland. Rămâne de văzut dacă actuala clădire va fi demolată sau va fi reconfigurată funcţional. Cert este însă că, la un moment dat, firmele chiriaşe va trebui să părăsească locaţia.

Lidl a cumpărat un alt teren care a trecut pe la Staicu

Terenul pe care s-a construit cel mai nou magazin Lidl a trecut şi el pe la Staicu

Un alt teren care a fost deţinut în trecut de firme controlate de Dinel Staicu s-a transformat în magazin. Acesta măsoară circa 7.000 mp şi se află pe strada Brestei nr. 185. A fost cumpărat în 2016 de Lidl pentru 6,5 milioane lei (1,35 milioane euro), iar recent a fost deschis un magazin acolo.

Pe vremuri, terenul a aparţinut Robur SA – o societate de stat specializată în prelucrarea lemnului. Ulterior, terenul a trecut pe la Asociaţia FPP Oltenia, BMO Oltenia, Oltenia Leasing IFN (entităţi controlate de Dinel Staicu) şi a ajuns în cele din urmă în proprietatea Mercur SA – societate deţinută de SIF Oltenia, care a vândut-o către Lidl. Asociaţia FPP Oltenia a fost şi ea implicată în scandalul BIR, iar despre BMO se ştie că era una dintre firmele acţionare la clubul de fotbal Universitatea Craiova, pe vremea când acesta era patronat de Dinel Staicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS