11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltima zi în care pot fi contestate în instanță amenzile date în perioada stării de urgență

Ultima zi în care pot fi contestate în instanță amenzile date în perioada stării de urgență

Astăzi este ultima zi în care pot fi contestate în instanță amenzile pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada în care România s-a aflat în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. În perioada stării de urgență au fost amendați peste 300.000 de români, amenzile ridicându-se la 120 de milioane de euro.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu au respectat ordonanţele militare au crescut din 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu au respectat ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice ra rămas stabilit la 70.000 de lei.

În 6 mai, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile până la 20.000 de lei. CCR a admis astfel contestația făcută de Avocatul Poporului, care a atacat OUG 36/2020 ce stabilește amenzi pentru nerespectarea restricțiilor. Judecătorii constituționali susțin că legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabileau arbitrar de către forțele de ordine.

Totuși, amenzile date în perioada în care România s-a aflat în stare de urgență anulate doar după ce sunt contestate în instanță procesele-verbale de contravenție.

Marți, 2 iunie, este ultima zi în care românii nemulțumiți pot contesta amenzile primite în perioada stării de urgență. Contestația poate fi depusă la judecătoria în raza căreia locuiesc.
Nu există o centralizare a contestațiilor, însă este vorba despre zeci de acțiuni introduse în instanța de contencios administrativ de către cei care au fost amendați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS