20.6 C
Craiova
marți, 11 august, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Zi istorică: SpaceX şi NASA se pregătesc, astăzi, de o nouă lansare a navei Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională

Zi istorică: SpaceX şi NASA se pregătesc, astăzi, de o nouă lansare a navei Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională

SpaceX şi NASA încearcă încă o data să scrie istorie, sâmbătă, cu o nouă tentativă de lansare a misiunii DEMO-2. Scopul acesteia este să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă, scrie Mediafax.

SpaceX şi NASA încearcă încă o data să scrie istorie, sâmbătă, când va exista o nouă tentativă de lansare a misiunii DEMO-2. Scopul acesteia este să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă.Prima încercare, ce ar fi trebuit să aibă loc miercuri, a fost anulată din cauza vremii. Următoarea lansare este programată pentru sâmbătă la ora 3.22 după amiaza (ora locală 22.00). Însă, şi de data aceasta, decizia lansării va fi luată în funcţie de starea vremii.

Vineri dimineaţa, 45th Space Wing, o divizie a armatei SUA ce supervizează lasările de rachete de pe coasta de Est, a anunţat că există o probabilitate de 50% ca lansarea să aibă loc sâmbătă. Duminică, probabilitatea este chiar mai mare, de 60%.

Lansarea programata miercuri de SpaceX si NASA a fost amanata din cauza vremii

Compania SpaceX a solicitat însă o dată suplimentară, pe 2 iunie, dacă lansările programate pentru acest weekend vor fi anulate, a anunţat NASA.În Florida este în această perioadă sezonul uraganurilor, ceea ce înseamnă condiţii de vreme severă. Miercuri, lansarea navei Crew Dragon a fost amânată din cauza vremii.Condiţiile meteorologice din Florida nu au fost favorabile, iar SpaceX a luat decizia de a nu-şi asuma riscuri şi a amânat lansarea pentru sâmbătă. Astronauţii Bob Behenken şi Doug Hurley se aflau deja la bordul navetei şi aşteptau ultimele confirmări.

„Renunţăm la lansarea de astăzi din cauza vremii nefavorabile pentru traseul de zbor. Următoarea posibilitate de lansare este sâmbătă, 30 mai, la 3.22 p.m. EDT, sau 19.22 UTC”, a anunţat agenţia spaţială americană pe Twitter.

În ce constă misiunea Crew Dragon

Scopul misiunii DEMO-2 este să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă. DEMO-2 este ultima mare etapă pe care SpaceX trebuie să o bifeze pentru a putea trimite turişti în spaţiu. La bordul navei vor urca astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley. Behnken are 48 de ani, iar Hurley are 53 de ani. Amândoi sunt astronauţi experimentaţi ai NASA şi au fost implicaţi încă de la început în testarea capsulei Crew Dragon.

Este prima dată când o companie privată încercă să trimită astronauţi în spaţiu

Doug Hurley a fost pilot de luptă în US Marine Corps şi a participat la ultimul zbor al navetei spaţiale Atlantis în 2011, înainte de a fi întrerupt. Acesta va fi responsabil de lansarea, aterizarea şi recuperarea vehiculului spaţial. Bob Behnken a fost un inginer de testare a zborurilor cu US Air Force înainte de a se alătura Nasa. El a petrecut peste 29 de zile în spaţiu. El va îndeplini funcţia de comandant al operaţiunilor şi îşi va asuma responsabilitatea pentru andocarea şi deblocarea capsulei Dragon.

Ei sunt primii astronauţi din ultimul deceniu care pleacă în spaţiu decolând de pe pămând american. Cei doi bărbaţi vor purta costume spaţiale proiectate de SpaceX cu ajutorul designerului de costume hollywoodian Jose Fernandez.

Este prima dată când o companie privată încercă să trimită astronauţi în spaţiu. Nava lor este construită de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX. Behnken şi Hurley vor testa sistemul de control al mediului, afişajele şi controalele, precum şi propulsoarele de manevră ale capsulei Crew Dragon. Misiunea Demo-2 va dura între una şi patru luni.

SpaceX şi NASA colaboreaza pentru aceasta misiune

NASA a spus că durata acestei misiuni va fi stabilită în momentul în care următorul echipaj comercial va putea călători în staţia spaţială.

Nava va ateriza în largul coastei Floridei, folosind 4 paraşute pentru a-şi încetini coborârea spre Oceanul Atlantic. Ea va fi recuperată de Go Navigator, Nava de recuperare a SpaceX. Ea va aştepta în apropiere pentru a prelua duo-ul pentru a-i transporta către Cape Canaveral. Din 2010, SUA au renunţat la navetele spaţiale care au purtat astronauţii pe orbită timp de trei decenii.

Scopul era acela de a se concentra pe misiunile pentru Lună şi Marte. Nasa a cerut companiilor private, cum ar fi Space X şi Boeing, să proiecteze tehnologiile care să le permită oamenilor să călătorească în spaţiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Modernizarea drumurilor, o prioritate în comuna Sopot

Primăria comunei Sopot a acordat, în ultimii...

ȘTIRI GdS

Vor aprinde „flotanţii” noi scandaluri electorale?

50 sau 100 de persoane nou "mutate" în localitate pot decide primarul în comunele mici. Este legal, dar este şi moral?

Gustavo a plecat iar de la Universitatea, dar împrumut....

Universitatea Craiova a început să își contureze echipa pentru sezonul ce bate la ușă, iar brazilianul Gustavo se pare că nu mai...

Elicopter al Forțelor Aeriene române, avariat în Mali

Un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Forțelor Aeriene Române din cadrul detașamentului Carpathian Pumas a fost avariat de o furtună. Aeronava se...
00:00:00

Explozie puternică în Baltimore. Un mort, mai mulți răniți

O explozie puternică a zguduit lun dimineață orașul american Baltimore (Maryland), provocând distrugeri masive, potrivit datelor furnizate de CNN.

Dolj: Patru persoane, rănite în urma unui accident rutier

Un bărbat de 46 de ani, din Craiova, care conducea un autoturism pe strada Căpitan Nicolae Vulovici, la intersecția cu Bulevardul Dacia...