10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de măști zilnic pentru elevii gorjeni care vor reveni la școală

Mii de măști zilnic pentru elevii gorjeni care vor reveni la școală

Va fi nevoie de mii de măști de protecție în fiecare zi pentru elevii gorjeni care vor începe cursurile de săptămâna viitoare.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a realizat o estimare a numărului de echipamente și s-a stabilit că, în fiecare zi, fiecare elev va primi câte două măști. Prima mască va fi folosită la intrarea în unitatea de învățământ și pe parcursul orelor, iar a doua mască va fi oferită la ieșirea din unitatea școlară.

La intrările și la ieșirile din școală vor fi montate covorașe impregnate cu substanțe dezinfectante. De asemenea, la intrarea și ieșirea din școală vor trebui să fie montate dispensere cu substanțele necesare pentru dezinfecția mâinilor.

Vor fi pregătite centre de examen

Maria Cochină, șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a declarat că, în perioada 2 – 12 iunie, se vor prezenta la școală pentru orele de pregătire a examenelor 2.140 de elevi de clasa a VIII-a și 1.737 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a. Maria Cochină a precizat că în perioada de pregătire nu este obligatorie prezența elevilor, însă instituțiile de învățământ trebuie să se organizeze pentru a transmite orele on-line pentru cei care nu pot veni la școală.

„Școlile trebuie să fie pregătite să îi primească pe elevi. Sunt câteva mii de elevi care vor veni la unitățile de învățământ și trebuie să fim siguri că nu vor apărea probleme. Toată lumea va avea mască și va trebui să aibă unde să își dezinfecteze mâinile. Școlile trebuie să facă toate demersurile necesare pentru ca orele de pregătire să poată fi urmărite online de elevii care nu pot să fie prezenți în sălile de clasă. Trebuie să avem pentru fiecare elev doi metri pătrați. Se va face un calcul și se va cunoaște exact numărul maxim de elevi care va putea sta în sala de clasă. Acestea sunt dispozițiile legale”, a declarat Maria Cochină.

Controale în școli

În această perioadă s-a derulat un control în toate școlile de pe raza județului Gorj unde vor fi organizate cursuri, începând de săptămâna viitoare. Echipele de inspectori școlari au luat legătura cu directorii de unități de învățământ și cu primarii pentru a analiza și vedea în teren stadiul pregătirilor. Rezultatele controlului vor fi disponibile în cursul zilei de marți.

„Noi cam știm ce este la nivel local. Depinde și de unii primari. Măștile, de exemplu, vor fi oferite de Ministerul Educației, dar avem în județ unități de învățământ care au cumpărat măști din fonduri proprii. Sunt și primării care au montat dispensere, inclusiv în sălile de clasă. Aceste ore la care vor participa elevii vor fi și un test pentru pregătirea examenelor naționale. Am decis să pregătim trei centre pentru evaluarea națională și trei centre de examen pentru bacalaureat. La bacalaureat este posibil să mai vină candidați din seriile anterioare și vom avea de rezervă a patrulea centru“, a declarat Maria Cochină.

Ea a precizat că inspectoratul aşteaptă procedurile de la minister. „Un centru de rezervă va fi pregătit și pentru evaluarea națională. Toate centrele vor fi la Târgu Jiu. Deocamdată, nu s-a stabilit la nivel central ce se va întâmpla cu elevii care vor fi în izolare în perioada examenelor sau care vor avea temperatură peste 37,3 grade Celsius. Așteptăm procedurile de la Minister. Oricum vrem să fie câți mai puțini elevi într-o sală de clasă“, a mai spus șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS