34.6 C
Craiova
luni, 24 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArhiepiscopul Tomisului a comis-o din nou. A împărtăşit copiii cu aceeaşi linguriţă

Arhiepiscopul Tomisului a comis-o din nou. A împărtăşit copiii cu aceeaşi linguriţă

Arhiepiscopul Tomisului a comis-o din nou. În a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu, a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă, informează constantadeazi.ro.

El a sfidat, astfel, orice lege sau regulă impusă în această perioadă pentru siguranţa cetăţenilor. S-a întâmplat astăzi, când ÎPS Teodosie şi mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă de împărtăşire a credincioşilor veniţi în faţa catedralei arhiepiscopale. Femei cu copii de mână sau în braţe se înghesuie pe treptele bisericii pentru a primi împărtăşania arhiepiscopului Tomisului.

Împărtăşiţii au fost şterşi la gură cu acelaşi prosop în care, din când în când, era curăţată şi linguriţa. Asta deși Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis ca „împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020“, acest ritual fiind deocamdată interzis.

Deşi regulamentul stării de alertă, dar şi cel transmis de BOR impune ca la slujbele săvârşite în afara lăcaşurilor de cult, distanţa între credincioşi să fie de 2 metri în orice direcţie, Teodosie şi preoţii săi nu respectă acest lucru.

Mai mult, fără a purta mănuşi, oamenii proaspăt împărtăşiţi sunt lăsaţi să bage mâinile într-un bol aurit de unde iau bucăţi de pască.

Arhiepiscopul Tomisului a comis-o din nou. Nu este la prima abatere de acest fel

Potrivit recomandărilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință“.

ÎPS Teodosie nu este la prima sfidare a regulilor şi legii. În luna martie, în plină stare de urgenţă, pe aceleaşi trepte ale catedralei arhiepiscopale ierarhul a împărtăşit zeci de persoane folosind aceeaşi linguriţă şi acelaşi potir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS