20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de salariați, trimiși săptămânal acasă de către angajatori

Mii de salariați, trimiși săptămânal acasă de către angajatori

Mii de contracte de muncă au fost suspendate de angajatorii din Gorj în ultimele două săptămâni.

Angajatorii din județul Gorj nu trimit acasă de la o săptămână la alta angajații și vor să acceseze măsurile de sprijin oferite de către stat. Este vorba de șomajul tehnic. Sunt foarte multe unități de alimentație publică și de cazare care s-au văzut nevoite să își reducă sau să închidă total activitatea. De la debutul crizei medicale, mii de angajatori au ales să suspende contractele slariaților.

În ultima săptămână, procesul a fost accelerat, apărând un plus de peste 2.000 de contracte individuale de muncă suspendate. La data de 30 martie, la nivelul județului Gorj a fost transmisă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, suspendarea pentru 5.365 de contracte individuale de muncă, încheiate pe perioadă nedeterminată. Alte 115 suspendări sunt pentru contracte individuale de muncă, încheiate pe perioadă determinată. Creșterea în ultima săptămână este de 2.000 de contracte suspendate individuale de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată și 51 de contracte încheiate pe perioadă determinată.

Numărul de salariați la începutul lunii februarie

Efectivul salariaților din economia judeţului Gorj, la începutul lunii trecute, a fost de 76.803 persoane, în creştere cu 36.444 de persoane faţă de luna anterioară. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezenta o pondere de 1,41%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

Câștigul salarial nominal mediu brut în judeţul Gorj, la începutul lunii februarie, a fost de 4.685 de lei (locul 16 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), mai mic decât media la nivelul ţării cu 10,3%, respectiv cu 540 de lei. Cu un câştig salarial mediu nominal net de 2.830 de lei în luna ianuarie 2020, judeţul Gorj ocupă locul 18 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu nominal net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 11,3%, respectiv cu 359 de lei.

Venituri în scădere înainte de criza medicală

Comparativ cu luna anterioară, câştigul salarial mediu net în judeţul Gorj a scăzut cu 290 de lei, respectiv cu 9,3%. Pe sectoare ale economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a fost de: 2.034 de lei în agricultură, silvicultură şi pescuit (-36,8%), 3.052 de lei în industrie şi construcţii (-14,7%) şi 2.717 lei în servicii (-1,1%). „Numărul de șomeri înregistraţi în judeţul Gorj la sfârşitul lunii ianuarie 2020, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Gorj, era de 4.557 de persoane (reprezentând 1,76% din persoanele fără loc de muncă la nivel naţional).

Rata şomajului (recalculată prin raportarea numărului total al şomerilor la populaţia activă civilă de la începutul anului 2020) a fost de 3,4% pe total (3,5% pentru femei şi 3,3% pentru bărbaţi), plasând judeţul Gorj pe locul 18 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, fiind mai mare cu 0,4 puncte procentuale faţă de rata şomajului înregistrată la nivelul ţării (3,0%)“, potrivit ultimelor date publicate de către Direcția de Statistică Gorj cu privire la situația economică a județului Gorj, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS