13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Muncii: Angajatorii pot depune, din aprilie,solicitările pentru şomaj tehnic şi vor primi banii

Ministrul Muncii: Angajatorii pot depune, din aprilie,solicitările pentru şomaj tehnic şi vor primi banii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a precizat luni că angajatorii pot depune din primele zile ale lunii aprilie solicitări pentru şomajul tehnic la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi vor primi banii pentru a face plăţile către salariaţi, informează Agerpres.

„S-a vorbit mai devreme despre rambursarea cheltuielilor de către Comisia Europeană şi aş vrea să clarific pentru opinia publică următoarele: acest mecanism de rambursare priveşte exclusiv relaţia Ministerul Muncii, AJOFM, ANPIS, Ministerul Fondurilor Europene şi Comisia Europeană. Nu are niciun impact asupra solicitanţilor noştri. În spaţiul public s-a vorbit despre faptul că fondurile pentru şomajul tehnic ar fi avansate de angajator şi ulterior rambursate de stat din bani publici naţionali sau de la Comisie. Nu. Situaţia este următoarea: angajatorii, începând cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitări după caz la ANOFM pentru aceia care au angajaţi prin contract individual de muncă, respectiv la ANPIS pentru celelalte forme de angajare, mai puţin contractele individuale de muncă, şi vor primi banii din care vor face plăţi către angajaţi”, a spus Violeta Alexandru la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, la 30 martie, un număr de 498.778 contracte individuale de muncă erau suspendate, dintre care 130.442 în industria prelucrătoare, 90.356 în sectorul hoteluri şi restaurante şi 81.695 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate era de 111.340, din care 22.121 în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 19.612 în industria prelucrătoare şi 14.072 în construcţii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS