5.8 C
Craiova
miercuri, 30 decembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Coronavirus: Aproximativ 300.000 de cetăţeni ai UE ar putea fi blocaţi în afara blocului comunitar (Borrell)

Coronavirus: Aproximativ 300.000 de cetăţeni ai UE ar putea fi blocaţi în afara blocului comunitar (Borrell)

Aproximativ 300.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene ar putea fi blocaţi în afara blocului comunitar din cauza restricţiilor legate de coronavirus, a declarat vineri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, informează Agerpres.

Serviciul diplomatic al UE a pus deoparte multe din activităţile sale obişnuite, întrucât epicentrul noului focar de coronavirus s-a mutat pe continentul european, pentru a se concentra asupra repatrierii cetăţenilor blocaţi în afara graniţelor UE.

Aproximativ 100.000 de cetăţeni ai UE sunt înregistraţi ca fiind în străinătate, dar numărul lor real este mult mai mare, a declarat vineri Borrell pentru DPA şi alte canale media.

„S-ar putea să fie mai aproape de 300.000” , a spus el, menţionând că 100.000 de turişti europeni se află în prezent doar în Asia de Sud-Est.

Eforturile de repatriere a persoanelor respective sunt afectate grav de restricţiile la călătoriile aeriene în Europa, în cadrul măsurilor vizând limitarea propagării virusului potenţial mortal, a subliniat Borrell, adăugând că zborurile de repatriere finanţate de UE nu pot fi decât o parte a soluţiei.

În acelaşi timp, activitatea diplomatică privind conflictele din Siria şi Libia, precum şi eforturile UE de a menţine pe linia de plutire acordul nuclear cu Iranul au trecut pe un plan secund, a recunoscut Borrell.

„Aceste crize au fost printre priorităţi pe ordinea de zi până acum zece zile”, a spus şeful diplomaţiei europene, subliniind că, la ora actuală, cea mai mare parte a timpului „este dedicată eforturilor de coordonare pentru a face faţă contracarării răspândirii pe scară largă a acestui virus”.

O reuniune a miniştrilor de externe din UE este prevăzută pentru luni prin videoconferinţă, ceea ce înseamnă că nicio decizie oficială nu poate fi luată deocamdată.

Cu toate acestea, miniştrii vor analiza eforturile destinate rezolvării impasului migrator cu Turcia şi vizând desfăşurarea unei misiuni navale a UE în Mediterana pentru a supraveghea menţinerea embargoului ONU asupra armelor în Libia, a indicat Borrell.

Dar discuţiile se vor concentra pe eforturile de repatriere a cetăţenilor europeni, a subliniat el. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Judecătoria Craiova se va muta la Centrul Multifuncțional

O parte din activitatea Judecătoriei Craiova se va muta din martie 2021 în două dintre clădirile de la Centrul Multifuncțional.

ȘTIRI GdS

Test PCR negativ pentru toate persoanele care vor să...

Toate persoanele care intră în Turcia au obligația de a prezenta, începând de marți, ora 21.00, un test molecular tip PCR cu rezultat negativ...

Românii care merg în Polonia cu avionul sau cu...

Persoanele care sosesc în Polonia în perioada 28 decembrie 2020 - 17 ianuarie 2021, din statele membre UE, inclusiv România, cu avionul sau cu...
00:05:11

Vicepreşedinta aleasă a SUA s-a vaccinat anti-COVID

Vicepreşedinta aleasă a SUA, Kamala Harris, şi soţul ei, Doug Emhoff, s-au vaccinat marţi împotriva COVID-19, potrivit CNN. ''Doresc să încurajez pe toată lumea să...

Prima pacientă care a fost vaccinată cu serul Pfizer...

Prima persoană care a fost vaccinată împotriva coronavirusului, în Marea Britanie, cu serul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, a primit și a doua...
00:05:39

Un pilot a leșinat în timp ce era la...

Un pilot a leșinat în cabină în timpul zborului iar căpitanul a decis să întoarcă avionul și a aterizat de urgență, la jumătatea drumului. Incidentul...

Statul român, pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia

Statul român este pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia, ţară afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter....