10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZborurile înspre şi dinspre Italia suspendate până în 23 martie

Zborurile înspre şi dinspre Italia suspendate până în 23 martie

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat că toate zborurile înspre și dinspre Italia vor fi suspendate din 9 martie, ora 12.00, până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu. Cetățenii străini care vin din aceste țări pot intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.

Declaratii:

Măsurile anunțate:

  • Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat că toate zborurile înspre si dinspre Italia vor fi suspendate din 9 martie, ora 12.00, până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.
    Ministrul interimar al Transporturilor Lucian Bode a declarat, referitor la mai multe zboruri anulate din Italia, că în cazul în care cursele sunt anulate cu mai puțin de șapte zile înainte de termen, atunci pasagerii vor primi banii înapoi.
  • Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu.
    Cetățenii străini care vin din aceste țări pot intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.
  • Operatorii aerieni au obligația de a comunica operatorilor români faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin semnarea unei declarații pe propria răspundere.
  • Cetățenii români care intră în țară terestru au obligația să semneze declarații pe proprie răspundere sub sancțiunea legii că nu vin din zone de risc. Vor fi verificări ample în acest sens.
  • Sunt exceptate transporturile de marfuri de pana la 3,5 tone.
  • Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Extinderea anchetelor epidemiologice la al doilea cerc de contacți

  • Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că a fost luată decizia de a fi extinse anchetele epidemiologice la al doilea cerc de contacți, în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, ancheta va viza nu doar primele persoane cu care cineva infectat cu noul COVID-19 a avut legătură, ci și a doua serie de oameni care a interacționat cu primii posibili contacți.
  • „Am decis, la sugestia premierului, să extindem anchetele epidemiologice. Am decis să facem ancheta pe încă un cerc, al doilea cerc de posibili contacți, astfel încât să prevenim extinderea coronavirusului la nivelul comunităților locale”, a anunțat Marcel Vela, într-o conferință de presă susținută, duminică seară, la sediul MAI.

Unde intră în carantină cei care vin din zonele afectate:

  • Arafat: Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu., dar există si posibilitatea ca locurile să fie insuficiente. Avem si posibilitatea să mai inchiriem locuri si in alte parti
  • Vela: Avem banii necesari să inchiriem și alte spații. Nu vom fi descoperiți
  • Vela: Îi rog pe români să nu pună presiune pe punctele de frontieră. Românii care vin din zone de risc să fie conștienți că nu se vor plimba în voie prin localitățile lor
  • Trebuie să fac un apel la responsabilitatea compatrioţilor noştri din orice stat. Sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor şi a celor din comunitatea în care ei se intorc. Să nu facă ce a făcut un cetăţean român care a spus că vine din Germania şi a venit din Italia şi este pozitiv

Despre închiderea școlilor: Luni se va lua hotărârea

  • Vela: Referitor la închiderea şcolilor din România, acest subiect va fi discutat în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de mâine (luni – n.r.). Ca să fiu mai exact, aşa cum ştiţi, este decisă o măsură: dacă un singur caz apare într-o şcoală, atunci cursurile sunt suspendate automat în toată şcoala.

Despre cazul studentei din Regie:

  • Ministrul Costache: Vom avea rezultatul în câteva ore. Durează vreo 3 ore până avem rezultatul. Vreau să spun că sunt măsuri firești. Vineri a fost la Bruxelles ședința tuturor miniștrilor Sănătății. Cehia și Austria au luat măsuri similare. Deocamdată suntem în primul scenariu epidemiologic, suntem sub 20 de cazuri, trebuie să luăm astfel de măsuri

Bilanțul îmbolnăvirilor în România a ajuns la 15, patru cazuri de infectare fiind anunțate sâmbătă, când a fost confirmat și primul pacient bolnav în Capitală. Ultimele două cazuri au fost confirmate duminică, fiind vorba despre o femeie de 42 de ani din București și despre o femeie de 70 de ani din Mureș. Tot duminică, autoritățile au anunțat măsuri fără precedent pentru a limita răspândirea bolii, una dintre acestea fiind interzicerea evenimentelor cu peste 1.000 de participanti.
Toate școlile în care sunt raportate cazuri de infecții cu coronavirus vor fi închise. De asemenea, evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de participanți, precum meciurile de fotbal, vor fi interzise începând de duminică pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus, au anunțat autoritățile. O altă măsură vizează interzicerea accesului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS