21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul sudanez a scăpat cu viaţă, după ce convoiul său a fost atacat

Premierul sudanez a scăpat cu viaţă, după ce convoiul său a fost atacat

Premierul sudanez Abdalla Hamdok a reușit să scape cu viață după ce convoiul său a fost atacat în capitala Khartoum, informează BBC.

„Aș vrea să asigur poporul sudanez că sunt sănătos și în siguranță“, a scris Hamdok pe Twitter.

Încă nu se știe cine a fost în spatele atacului, însă situația politică din Sudan este sensibilă, în special după ce anul trecut multe persoane influente din rândul forțelor armate au fost îndepărtate din procesul de luare a deciziilor.

Hamdok a fost numit șeful guvernului de tranziție din Sudan în august 2019, la câteva luni după ce protestele civililor au obligat armata să îl îndepărteze pe președinte Omar al-Bashir și să pună la conducere un guvern civil.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat arată mai multe vehicule afectate de explozie, informează AFP. Potrivit martorilor, atacul a avut loc când convoiul intrat pe podul Kober, care face legătura între nordul și centrul orașului.

„Am văzut momentul exploziei și lovitura, iar lovitura a venit de pe o clădire înaltă“, a spus un martor.

Abdalla Hamdok este un fost economist care a lucrat la Organizația Națiunilor Unite și a fost ales de Consiliul Suveran din Sudan să conducă guvernul de tranziție vreme de trei ani.

Fostul președinte sudanez Omar al-Bashir va fi predat Curții Penale Internaționale, unde va fi judecat pentru crime de război. Bashid, înlăturat în aprilie 2019, după o serie de proteste la nivel național, va fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanității și crime de război. Faptele ar fi fost comise în campania militară din Darfur, în perioada 2003-2008.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS