10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus

Măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus

Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat, luni seară, decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de a închide unitățile din învățământul preuniversitar din România, în perioada 11-22 martie.

Ministrul Marcel Vela a anunțat măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus:

– Articolul 1. Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile din învățământul preuniversitar de la data de 11 martie până la data de 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

– Articolul 2. Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, în perioada 10 martie – 31 martie.

– Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate au obligația de a comunica cetățenilor români faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

Articolul 3. Se aprobă suspendarea sau interzicerea de către operatorii feroviari de noi trenuri spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie până pe 30 martie.

– Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

– Articolul 4. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 31 martie.

– Articolul 5. Se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

Articolul 6. Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecvente a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, cât și instituirea de măsuri pentru evitarea aglomerației, în special în zona caselor de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore

– Articolul 7. Se aprobă desfășurarea reuniunilor de sub 200 de persoane fără avizul DSP.

– Articolul 8. Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal.

– Articolul 9. La nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică

Declarații ale ministrului Transporturilor, Lucian Bode:

– Nu se închid granițele.

– Referitor la transportul cu autocarul sau autobuzul, pot să vă comunic că, pe servicii de tranzit, acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia. Sunt 290 de trasee. În această hotărâre facem referire la serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia.

Declarații ale ministrului Sanatatii:

– Momentan suntem în scenariul 1 în România, când avem mai putin de 20 de cazuri de coronavirus. Nu suntem în situația de a nu avea paturile necesare. În România sunt 2000 de locuri de terapie intensivă.

– În functie de evoluție declanșăm planul ulterior de măsuri la nivel sanitar.

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat:

Despre stocurile de materiale:

– Ieri la furnizori era o cantitate mare de dezinfectanți, iar în cursul nopții, până ca noi să dăm răspunsul, câteva zeci de tone de dezinfectant au dispărut

– E o perioadă dificilă în care trebuie căutat prin toată lumea să găsim producători cu care să semnăm contracte

– Azi avem o echipă de recepție în Serbia pentru combinezoane. Va fi o livrare de aproape un sfert de milion de combinezoane de protecție. Primele ar putea sosi în țară chiar mâine.

Declarații ale ministrului Educației:

– În ceea ce privește învățământul universitar, este vorba de autonomie universitară, le-am transmis o notă să anunțe dacă iau decizia suspendării cursurilor. Decizia se ia de către universități.

– Înscrierile la grădiniță continuă, se face on-line, dacă este necesar se poate prelungi perioada de inscriere.

– Afterschool-urile nu fac parte din categoria unităților de învățământ preuniversitar, nu putem lua noi măsura suspendării acestora.

– Vom analiza zilele acestea la ministerul Educației posibilitatea amânării Simulările pentru Evaluare și Bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS