16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un pas pentru acordarea ajutorului de salvare pentru CEO

Încă un pas pentru acordarea ajutorului de salvare pentru CEO

Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României a acordat, marți, raport de admitere proiectului de lege care permite acordarea de ajutoare de stat de salvare a Complexului Energetic Oltenia și Tarom.

Președintele directoratului CE Oltenia, Daniel Burlan, și Cornel Bobâlcă, reprezentantul Ministerului Economiei și Energiei, le-au prezentat senatorilor situația dificilă în care se află compania, din cauza prețului foarte mare al certificatelor de carbon, menționând, totodată, importanța și necesitatea acordării ajutorului de salvare.

Dacă producătorul de energie pe cărbune nu va primi 1, 2 miliarde de lei pentru achitarea certificatelor de carbon, acesta nu va mai putea funcționa începând cu 1 mai. Senatorii din Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale au aflat de la conducerea companiei despre pericolul în care s-ar afla întregul Sistem Energetic Național, dacă CE Oltenia ar înceta, începând cu 1 mai, să mai asigure cota sa de piață de 24%.

Ajutoare de stat pentru CEO și Tarom

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare va intra la vot, săptămâna viitoare, în procedură de urgență. Este ultima soluție pentru ca producătorul de energie electrică pe bază de cărbune din Oltenia să poată să facă rost de fonduri pentru plata certificatelor de CO2.

Este de amintit că în urmă cu două săptămâni Comisia Europeană a aprobat acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Oltenia, la o valoare de 251 de milioane de euro. Banii vor fi primiți în cadrul unui împrumut de la Trezoreria Statului. Dacă suma respectivă nu va fi achitată în următoarele șase luni de la acordare, atunci ajutorul de salvare se va transforma în ajutor de restructurare. Astfel, șefii CEO vor pune în practică un plan de restructurare, care prevede închiderea a patru cariere miniere și ieșirea la pensie a peste 4.000 de angajați până în 2026.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS