16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCorpul de Control al Ministerului Sănătății a depistat o serie de deficiențe în Gorj

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a depistat o serie de deficiențe în Gorj

Serviciul Județean de Ambulanță, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu au fost vizate, la finalul săptămânii trecute, de Corpul de Control al Ministrului Sănătății.

Măsura a fost luată de ministrul Victor Costache, în urma demiterii șefei Direcției de Sănătate Publică Gorj, Carmen Ivanov. Aceasta a fost acuzată că nu a transmis raportări exacte cu privire la numărul persoanelor aflate în carantină sau al personalor aflate în izolare.

Potrivit primelor concluzii ale inspectorilor de control, nu s-a reușit identificarea unei evidențe comune. Rin urmare, datele deținute de Direcția de Sănătate Publică Gorj și Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu nu coincideau la toate capitolele. Este de amintit că fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică Gorj, Carmen Ivanov, a intrat în atenția procurorilor și polițiștilor din Târgu Jiu.

Verificări la Ambulanță și la ISU

Aceștia au deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu. Este de amintit că inspectorii Corpului de Control au făcut verficări și la Serviciul de Ambulanță Județean Gorj, unde s-a vehiculat că ambulanțierii au refuzat să meargă să recolteze probe sau să transporte un pacient suspect de coronavirus.

Ulterior, în spațiul public a apărut informația că ambulanțierii nu au echipamente de protecție pentru a face acest lucru și se tem să nu se infecteze și să transmită virusul și familiilor lor. De altfel, Comitetul Național pentru Situații Special de Urgență a și luat decizia la finalul săptămânii trecute ca doar ambulanțele de tip A să asigure la cerere transportul probelor și atât. Totodată, la Gorj a fost prezent și Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne. Vizat a fost Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj.

La un moment dat s-a pus probleme datelor colectate din teren de salariații instituției și de faptul că se impune refacerea anchetelor epidemiologice. Rămâne de văzut dacă vor mai pica șefi, în urma verificărilor realizate de inspectorii de la București, în județul Gorj.

Prima persoană vindecată de coronavirus

Este de amintit că primul caz de coronavirus din țară a apărut la nivelul județului Gorj. Tânărul de 25 de ani, din comuna Prigoria, considerat a fi primul român infectat cu coronavirus s-ar fi vindecat, după ce două teste au ieșit negative. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului „Matei Balș“, a vorbit despre evoluția virusului în ceea ce îl privește pe tânărul de 25 de ani.

„Testatarea nu a fost falsă. Nici pomeneală. Testarea a fost absolut corectă, testul este pozitiv, unda este maximă. Este cert, e comparativ cu controlul. Mai mult decât atât, aceste teste fiind teste de genetică moleculară, adică ele caută fragmente de ARN a virusului, nu prea au cum să greșească. Mai mult decât atât, au un interval destul de lung. El a devenit negativ în a zecea spre a 11 zi. Noi știm de când suntem mici că o gripă se vindecă într-o săptămână, așa se întâmplă și în momentul de față“, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“, din București. Și al doilea test făcut tânărului a ieșit negativ, iar acest lucru înseamnă că poate fi externat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS