10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul DSVSA Dolj: "A fost un lot de carne doar cu suspiciune de gripă aviară"

Directorul DSVSA Dolj: „A fost un lot de carne doar cu suspiciune de gripă aviară”

Populaţia să nu se panicheze legat de gripa aviară descoperită în Ungaria. Carnea de curcan din lotul provenind din Ungaria, suspect că ar fi fost contamiat cu gripă aviară, a ajuns la consumatori. Autorităţile abilitate spun că nu s-a primit confirmarea că acel lot de carne ar fi fost cu gripă aviară.

Carnea de curcan cu suspiciune de gripă aviară, provenind din Ungaria, a ajuns şi în două judeţe din Oltenia. Respectiv în judeţele Dolj şi Gorj. Autorităţile au efectuat verificări încă de la primirea alertei de gripă aviară, adică de sâmbătă, 18 ianuarie 2020.

Peste 17.000 de kilograme de carne și de organe de curcan din fermele din Ungaria aflate în zona de restricție din cauza gripei aviare au fost achiziționate de trei unități autorizate din Bihor și au fost distribuite în 26 de județe, informa Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Printre judeţele în care a ajuns carnea s-au numărat şi Dolj şi Gorj.

Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, o cantitate de 1.120 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în Dolj. Cantitatea de carne a fost distribuită în aproximativ 15 unităţi comerciale, toate din Craiova, informează Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Au primit carne din lotul respectiv atât magazine mai mici, cât şi supermarketuri. A fost vorba despre produse din carne de curcan, respectiv pulpi, aripi, piept.

Carnea a juns la consumatori, înainte de control

În Dolj, carnea a ajuns la consumatori înainte să se declanşeze ancheta, potrivit conducerii DSVSA Dolj. „A fost un lot de carne doar cu suspiciune de gripă aviară. Este vorba despre carne de curcan provenind din Ungaria. La data la care am primit alerta, la nivel naţional, adică sâmbătă, noi am efectuat controale la unităţile comerciale aflate pe lista de distribuţie.

În urma controlului s-a constatat că unele unităţi mai aveau catităţi foarte mici din acel lot de carne. Mai erau între 2-3 kilograme într-un magazin, până la maximum 10 kilograme la alte unităţi. Restul a ajuns la consumatori”, a declarat, pentru GdS, Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Acesta a menţionat că analizele se fac la Bucureşti, la singurul laborator naţional de referinţă. Până acum, nu a fost confirmată gripa aviară la carnea care a ajuns inclusiv în Dolj.

Suspiciune de gripă aviară. Măsura de control a fost preventivă

El a menţionat că a fost o măsură preventivă de control, având în vedere că acel lot de carne de curcan provenea din Ungaria. „Nu avem dovada că a fost un lot de carne contaminat cu gripă aviară. A fost un lot asupra căruia a planat suspiciunea de gripă aviară. Potrivit legii, trebuie anunţate toate loturile de carne care provin din zone contaminate. Este posibil ca lotul din Ungaria să fi plecat spre România înainte să se declanşeze alerta în Ungaria. De aceea, cantitatea de carne aproape s-a vândut în totalitate”, a mai explicat Andrei Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS