17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVarianta ocolitoare a orașului Târgu Jiu, lăsată de izbeliște, deși trebuia să fie gata din 2016

Varianta ocolitoare a orașului Târgu Jiu, lăsată de izbeliște, deși trebuia să fie gata din 2016

Nimeni nu știe când vor putea fi reluate lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Lucrările sunt oprite de mai bine de un an și jumătate.

Ministerul Transporturilor a încercat să organizeze o licitație, însă aceasta a fost anulată. Firma care depusese o ofertă a contestat decizia de anulate a licitației. În opinia primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, totul depinde acum de durata și rezultatul procesului dintre firma care a depus oferta și Ministerul Transporturilor. Vor exista astfel două variante: fie reluarea procedurilor la prima licitație, fie organizarea unei noi licitații. Marcel Romanescu a precizat că va afla mai multe amănunte legate de situația variantei ocolitoare vineri, când se va deplasa la Ministerul Transporturilor.

Firma Secol a depus o ofertă

Firma Secol era în cărți să reabiliteze varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Este singura societate care a depus o ofertă pentru obținerea contractului de execuție care are o valoare de peste 200 de milioane de lei. Licitația a fost însă anulată și s-a ajuns la un proces.

Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu va avea o lungime de aproape 20 de kilometri. Într-o perioadă de 18 luni, pe varianta ocolitoare Târgu Jiu trebuie construite trei noduri rutiere, două intersecţii giratorii, patru poduri şi opt pasaje. După finalizarea lucrărilor, cu o valoare estimată de 207,096 milioane de lei, fără TVA, accesul pe această variantă se va face din DN 66 (E 79), de la km 69+800 (kilometraj pe DN 66), atât către est (14,909 km), cât şi către vest (5,078 km). Perioada minimă de garanţie a lucrărilor va fi de minimum cinci ani, dar poate fi majorată până la șapte ani. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost acum o lună.

Lucrări stopate de un an și jumătate

Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km. Varianta vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67.

Lucrările sunt oprite de acum un an și jumătate. Varianta ocolitoare ar fi trebuit să fie data în folosință în octombrie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS