24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO are peste 900.000 de tone de cărbune în depozite, mai mult decât rezervele obligatorii

CEO are peste 900.000 de tone de cărbune în depozite, mai mult decât rezervele obligatorii

Complexul Energetic Oltenia a trecut cu bine de jumătate din sezonul în care era solicitat să asigure rezerve de cărbune la un anumit nivel. Potrivit unei hotărâri de guvern cu privire la rezervele obligatorii de combustibil pe perioada de iarnă la producătorii de energie, CEO trebuie să dețină în depozite cantitatea de peste 700.000 de tone de lignit. Este vorba de cărbune aflat în depozitele termocentralelor din Gorj și Dolj, cât și cărbune în depozitele carierelor miniere din Gorj și Mehedinți.

Astfel, potrivit conducerii companiei, Complexul Energetic Oltenia are cărbune pentru a funcționa fără sincope în perioada următoare. Cantitatea disponibilă trece în momentul de față de 900.000 de tone. Peste 770.000 de tone de cărbune se află în depozitele termocentralelor. Alte 156.000 de tone de lignit sunt în depozitele carierelor miniere. Deocamdată, temperaturile nu sunt atât de scăzute încât să existe o cerere crescută de energie electrică la nivel național.

Pe locul al doilea în topul producătorilor

Este de amintit că compania s-a aflat anul trecut pe locul al doilea în topul cantității de energie produse. În anumite perioade, Complexul Energetic Oltenia a acoperit și 30% din cota de piață. „În anul 2019, CE Oltenia a produs aproximativ 12,4 TWh și a livrat în SEN peste 11 TWh, acoperind o cotă de piață de aproximativ 22%, iar în perioadele din an cu hidraulicitate și intensitate a vântului scăzute a atins o cotă de piață de peste 30%, menținându-se pe locul al doilea în topul producătorilor de energie din România. În anul 2019, CE Oltenia a funcționat în medie cu şapte grupuri energetice.

A participat la toate licitaţiile de pe piaţa energiei

Compania a participat la toate licitațiile organizate de Operatorul de Transport și Sistem – Transelectrica pentru servicii tehnologice de sistem, furnizând către acesta circa 1,6 h*TW rezervă de reglaj secundar, rezervă terțiară rapidă și rezervă terțiară lentă, contribuind astfel în mod esențial la siguranța și securitatea Sistemului Energetic Național. De asemenea, CE Oltenia a fost participant activ pe toate piețele organizate și administrate de OPCOM și de Transelectrica: Piața pentru Ziua Următoare, PCCE-LE, PCCB-NC, Piața Intrazilnică, Piața cu Amănuntul sau Piața de Echilibrare, realizând tranzacții cu energie electrică pe toate aceste piețe.

De la înființarea companiei până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a produs peste 112 TWh energie electrică pe baza de cărbune, reprezentând cu aproximație echivalentul consumului total de energie electrică al României timp de doi ani“, conform unui comunicat al CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS