12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii unei şcoli din Dolj fac sport în condiţii dezastruoase

Elevii unei şcoli din Dolj fac sport în condiţii dezastruoase

Tavane şi pereţi cu infiltraţii şi aproape negri de praful strâns în timp, parchet rupt, înlocuit pe alocuri cu placaj. La băi, tencuiala de pe tavan a început să cadă şi deja este pericol pentru copii să meargă acolo. La toate acestea, se adaugă şi temperatura foarte scăzută. În aceste condiţii fac orele de educaţie fizică şi sport elevii de la Şcoala gimnazială „Nica Barbu Locusteanu“ din Leu. Părinţii reclamă situaţia, spunând că sunt condiţii groaznice şi că, o dată ce vremea se răceşte, copiii se îmbolnăvesc frecvent.

Sala de sport a Şcoliii gimnaziale „Nica Barbu Locusteanu“ din Leu este într-o clădire cu etaj, care nu a mai fost renovată de ani buni, după cum se vede la exterior. Accesul în sală se face pe o uşă de termopan, fără clanţă.

În interior, temperatura este foarte scăzută. Sunt plasate câteva aeroterme, dar doar una dintre ele mai funcţionează un pic. Pereţii au infiltraţii şi sunt negri de praful care s-a adunat de-a lungul timpului, ceea ce arată că sala nu a fost nici măcar igienizată de ani buni. Parchetul este şi el vechi şi pe margini a fost înlocuit cu bucăţi de placaj, care au început şi ele să cedeze. Spre capătul sălii, o uşă albastră duce către nişte grupuri sanitare cu gresie şi faianţă şi uşi termopan. Peste tot e mizerie.

Tavanul a picat în clădirea în care se află sala de sport de la Școala Leu


Mai mult, deasupra unui grup sanitar se vede că a şi căzut o bucată de tencuială. O scară metalică duce la etaj, unde sunt alte grupuri sanitare şi aceeaşi situaţie. Tavanul a cedat şi acolo şi se văd câteva scânduri care ţin ce a mai rămas din tencuială. În respectiva clădire, ieri erau zeci de elevi de gimnaziu care se antrenau cu profesorul de educaţie fizică şi sport, îmbrăcat cu geacă şi căciulă.  

Părinţii: În sala respectivă se antrenează copii olimpici

Părinţii reclamă situaţia, spunând că sunt condiţii inumane. Aceştia susţin că acolo se antrenează copii cu premii la competiţiile sportive, care se îmbolnăvesc frecvent. „Suntem la câţiva kilometri distanţă de Craiova şi copiii noştri au condiţii groaznice în sala de sport. Au picat bucăţi de tencuială din tavane. La băi este mizerie greu de imaginat şi, după ce termină orele, ei nu mai sunt lăsaţi să se ducă în şcoală la toalete, aşa că unii se duc la grupurile sanitare din sala de sport. Alţi copii ţin până ajung acasă. Şi asta după ce fac o oră în frig. Au ajuns să se îmbolnăvească foarte des, fac febră din cauza condiţiilor din această sală de sport. Copilul meu a avut de curând febră. Nu este normal. Sunt copii care au trofee şi medalii la competiţiile sportive“, reclamă unul dintre părinţi.

Aceştia susţin că au fost atât la manager, cât şi la primărie pentru a întreba dacă au în vedere investiţii. „Am fost şi la directorul şcolii, şi la primar să cerem sprijin pentru sala de sport. Pentru copii. De aproape doi ani ni se spune că se vor face investiţii. Nu ştim ce să mai facem pentru că acea sală de sport nu este un loc corespunzător pentru a intra nişte copii să facă sportul“, a mai spus un părinte.

Cei care reclamă, catalogaţi ca răuvoitori

Managerul unităţii şcolare din Leu, Eugen Răduţ, pare surprins de reclamaţie şi consideră că profesorul de sport este cel care e nemulțumit. „Domnul profesor reclamă?“, este prima întrebare a directorului. Insistând pe situaţia din sala de sport şi că părinţii reclamă, managerul şcolii spune că dăm apă la moară la răuvoitori.

„S-au făcut suficient de multe investiţii în această şcoală. Actul instructiv-educativ este cu rezultate pe care numai cine nu vrea nu le vede. Şi în sala de sport, mulţi copii s-au antrenat şi au obţinut medalii, care este problema?! Daţi apă la moară la răuvoitori. Este adevărat că nu totul este perfect, dar nu trăim într-o ţară perfectă“, este reacţia managerului.

Resturi și mizerie într-unul din grupurile sanitare din sala de sport a Școlii Nica Barbu Locusteanu din Leu


Întrebat însă dacă există vreun proiect în privinţa respectivei săli de sport, managerul spune că a existat şi există preocupare.
„Din câte ştiu eu, sala de sport a unităţii noastre de învăţământ este cuprinsă într-un program de investiţii de către primărie, aşa am luat la cunoştinţă, prin Compania Naţională de Investiţii. Dânşii şi-au făcut datoria, aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în continuare cu acel proiect. O preocupare în acest sens există. Aşa că ne putem aştepta în viitor la lucruri bune“, a mai spus managerul.

De la primărie se arată cu degetul spre profesorul de sport, fost primar

Încercăm să aflăm mai multe date de la primărie. Primarul nu este la birou, dar un reprezentant al administraţiei publice ţine să ne întrebe de ce anume suntem interesaţi. Auzind despre sala de sport, acesta încearcă să dea vina pe profesorul de sport. „Este supărat domnul profesor? Păi dumnealui a fost şi primar, şi director de şcoală. De ce nu îl întrebaţi ce a făcut atunci?“, spune reprezentantul primăriei.

Așa arată grupurile sanitare din clădirea în care se află sala de sport de la Școala Nica Barbu Locusteanu din Leu


Întrebat când a fost profesorul de sport primar, angajatul din administraţia locală spune: „Acum două mandate. Şi se vede ce a făcut, nimic. Dacă apare acum un articol în care să arătaţi sala de sport, aşa cum vrea domnul profesor, este mare păcat. Vă rog să vă duceţi la şcoală să vedeţi că avem două săli de sport pe care le-am amenajat la interior. Să facă gimnastică, să joace rummy, dar nu vrea domn profesor. Îi ţine pe copii acolo“, a mai replicat reprezentantul Primăriei Leu.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor din sala de sport, speranţa celor de la primărie se îndreaptă tot spre CNI. „Suntem pe lista CNI pentru investiţii. S-a semnat contractul, aşteptăm finanţarea. Suntem de un an şi jumătate pe lista CNI“, a mai spus reprezentantul Primăriei Leu.

Managerul şcolii spune că şcoala are până şi catarg

Ne-am întors la şcoală în căutarea celor două săli de sport, dar directorul explică faptul că este vorba de o sală de clasă la Şcoala „Nica Barbu Locusteanu“ şi o altă sală la Şcoala de la Zănoaga. „Este o simplă sală de clasă aici, în şcoală, pentru că structura unităţii şcolare nu suportă altceva. Profesorul de sport are cheia. Sala de sport este cea de lângă şcoală. Şi mai avem o sală amenajată de primărie la structura Zănoaga“, spune managerul. Acesta insistă însă că în şcoală s-au făcut multe îmbunătăţiri şi pare a nu fi de acord cu reclamaţiile privind sala de sport.

Unul din coșurile de baschet din sala de sport de la Școala Nica Barbu Locusteanu din Leu


„Eu îmi amintesc că, atunci când am intrat aici, în faţa şcolii era un teren viran. Era o şcoală în paragină. Am făcut împreună cu domnul primar multe îmbunătăţiri. În şcoală s-a schimbat inclusiv sistemul de încălzire. S-a făcut loc de joacă. Avem teren sintetic mutifuncţional. Dacă există conlucrare, respect instituţional, uman n-au cum să nu fie rezultate bune. Avem până şi catarg. Câte şcoli au catarg? De Ziua Naţională nu sunt niciodată descoperit“, conchide managerul şcolii.

Cât despre orele de sport, acesta consideră că se pot face şi în aer liber. „Din ce ştiu eu, la temperatura de cinci grade legea sporului prevede că se poate face şi afară. De ce nu face pe terenul sintetic, în aer liber. Este soare, frumos“, spune managerul. Numai că afară erau doar trei grade Celsius, temperatură la care nici managerul nu a rezistat prea mult să stea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS