22.6 C
Craiova
luni, 6 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioşi

Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioşi

Preşedintele României a promulgat, vineri, legea care măreşte amenzile pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială. Astfel, cei care organizează petreceri zgomotoase pot fi sancţionaţi cu amendă de până la 3.000 de lei. Amenda poate ajunge însă până la 6.000 de lei dacă fapta se repetă în 24 de ore.

Legea nr. 61/1991 a fost modificată, amenzile fiind mult mai mari decât până în prezent. Astfel, persoanele care organizează petreceri cu muzica la maximum vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei. Este vorba de o creştere semnificativă faţă de valoarea anterioară, care era între 500 şi 1.500 de lei.

Până la 1.500 de lei ajunge amenda în cazul persoanelor care deranjează liniştea publică sau produc zgomote în zonele de locuit în orele de linişte. Este vorba de intervalele 22:00 – 08:00 şi 13:00-14:00.

Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioşi

Potrivit legii, aici intră zgomotele făcute de atât de persoane, cât şi prin folosirea de diverse aparate ori instrumente muzicale. „Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare”, se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.500 de lei.

Amenzi mai mari în caz de recidivă

Amenda crește simțitor pentru persoanele care repetă isprava într-un interval de 24 de ore. În plus, legea prevede prestarea a până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Modificările se referă la patru fapte prevăzute de Legea nr. 61/1991.
Aici intră repetarea contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25), 26) şi 27), într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte.

Săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare(art.2, pct.1) se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.500 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii.
Aceeaşi sancţiune se aplică şi pentru tulburarea liniștii locuitorilor, dacă acest lucru s-a repetat în 24 de ore.

Amenda ajunge până la 3.000 de lei pentru tulburarea liniștii locatarilor în orele de linişte(pct. 26) sau 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
Ce mai mare amendă, între 3.000 şi 6.000 de lei, se poate aplica în cazul organizării de petreceri gălăgioase. În acest caz există posibilitatea prestării a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Amenzile pot fi contestate

Potrivit Legii nr. 61/1991, împotriva procesului-verbal prin care s-a aplicat amenda se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia. Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se soluționează de Judecătorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Transalpina, refugiu pentru turiștii care au vrut să scape...

Cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina,...

ȘTIRI GdS

Craiovenii nu s-au înghesuit să-şi ducă micuţii la creşă

Creşa nr.5 din Craioviţa Nouă/foto: Claudiu Tudor

Terapie nouă pentru cancer pulmonar, decontată prin PN Oncologie

O nouă terapie țintită a devenit disponibilă pentru pacienții cu o formă rară de cancer pulmonar începând cu luna iunie. Medicamentul este...

Doi investitori „se bat“ pe gipsul de la CEO

Doi investitori se bat pe gipsul de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba despre cei care dețin fabrica de gips carton din...

Horoscop

BerbecAbordate cu tact, ideile creative te vor conduce spre rezultate mai bune pe plan profesional. Posibilă schimbare de domiciliu sau poate că...

Doctor Z, primul supermarket pentru animale din Craiova

Se spune că orice om bun iubeşte animalele şi orice animal cu stăpân iubitor este un animal fericit. Este şi crezul echipei...

CEO anunță că din 2026 termocentralele din Dolj nu...

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că de la 1 ianuarie 2026 termocentralele din Dolj nu vor mai folosi cărbune pentru a...