21.7 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO instanţă a oprit vânatoarea a 4 specii de păsari

O instanţă a oprit vânatoarea a 4 specii de păsari

Începând de azi nu mai este permisă vânătoarea a 4 specii de păsări migratoare: ciocârlia de câmp, sturzul viilor, rată cu capul negru și rată sunătoare.

Curtea de Apel Brașov a admis ieri o acțiune introdusă de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor și a suspendat executarea prevederilor ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor nr. 673/2019 prin care s-au aprobat cotele de recolta (vânătoare) la aceste specii de păsări pentru anul 2019-2020, potrivit unui comunicat de presă remis vineri Ziare.com.

Hotărârea este executorie de la momentul pronunțării, astfel că efectul imediat este „stoparea de îndată a vânătorii la cele patru specii de păsări migratoare ceea ce înseamnă că, de la momentul pronunțării Hotărârii nr. 105/2019 a Curții de Apel Brașov, niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre aparțînând speciilor: ciocârlie de câmp, sturzul viilor, rată cu capul negru sau rată sunătoare, toate aceste activități devenind acțiuni de braconaj”, conform sursei citate.

Asociația cere tuturor instituțiilor abilitate să ia măsurile care se impun pentru respectarea hotărârii și pentru împiedicarea braconarii speciilor mai sus menționate.

Este vorba despre Ministerul Apelor și Pădurilor, Gărzile Forestiere, Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratele de Poliție Județene, Garda Națională de Mediu, Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră, Poliția Transporturi Aeriene și Jandarmeria Română.

„Mai precis, solicităm acestor instituții să stopeze imediat orice activitate de vanare, recoltare, împușcare, transport, utilizare sau valorificare a păsărilor aparțînând speciilor migratoare: ciocârlie de câmp, sturzul viilor, rată cu capul negru sau rată sunătoare și să ia măsurile legale care se impun împotriva celor care desfășoară aceste activități devenite ilegale, începând cu dată de 24 octombrie 2019”, se mai arată în document.

În fine, asociația mai evocă „profesionalismul, imparțialitatea și curajul magistraților Curții de Apel Brașov”, care au pronunțat în premieră națională o astfel de decizie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS