17.3 C
Craiova
miercuri, 8 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Prinţul Arabiei Saudite, avertisment sumbru: Petrolul va atinge preţuri astronomice

Prinţul Arabiei Saudite, avertisment sumbru: Petrolul va atinge preţuri astronomice

Prinţul încoronat al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a avertizat că petrolul riscă să atingă ajungă la un preţ uriaş. Pretul ar urca în cazul în care tensiunile din Golful Persic se vor intensifica, scrie Zf.ro

Declaraţiile prinţului vin la două săptămâni după ce mai multe două rafinării de petrol s-au transformat în victimele unui atac cu drone, pentru care principalul vinovat este considerat Iranul, scrie CNBC.

„Dacă lumea nu va face nimic pentru a descuraja acţiunile Iranului, vom vedea o majorare importantă a preţului petrolului. Aceasta va periclita interesele mondiale. Rezervele de petrol vor fi puternic afectate. Preţul acestuia va atinge o valoare inimaginabil de mare”, a declarat prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Atac cu drone asupra rafinariilor scumpeste petrolul

Atacul cu drone de acum două săptămâni a vizat două dintre cele mai mari instalaţii petroliere al gigantului petrolier Aramco. Acest fapt a paralizat 50% din producţia de petrol a ţării, adică 5% din rezervele petroliere mondiale. După acest atentat preţul ţiţeiului Brent a crescut cu aproape 20%, ajungând la 72 dolari, cel mai mare preţ per baril înregistrat vreodată la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.

„Orientul Mijlociu deţine 30% din resursele energetice ale lumii, aproape 20% din căile comerciale internaţional şi aproximativ 4% din PIB-ul mondial. Imaginaţi-vă că toate acestea s-ar opri. Asta ar conduce la un colaps al economiei globale. Nu doar al Arabiei Saudite sau ale altor ţări din Orientul mijlociu” a mai declarat prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

In ultima perioada au fost mai multe atacuri asupra rafinariilor din Orientul Mijlociu, inclusiv din Arabia Saudita. Efectele pe pietele internationale s-au simtit imediat. Pretul petrolului a crescut rapid.

Scumpirea petrolului este unul din factorii importanti care atrage dupa sine scumpirea combustibililor la pompa. Efectul in lant al scumpirilor a fost prezentat recent intr-un interviu publicat in GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii.

ȘTIRI GdS

Bancul zilei

O femeie intră extrem de agitată într-un cabinet ginecologic și îi spune doctorului: Domnule doctor, am venit să îmi...

Horoscop

BerbecÎți dorești ceva nu doar diferit, ci radical, inovativ, chiar excentric, să surprinzi, să ieși din tipare. Îți schimbi o părere, o...

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii.

Extinderea Carierei miniere Roșia, blocată de nouă luni

Cea mai mare carieră minieră a Complexului Energetic Oltenia este blocată de nouă luni. Este vorba de Cariera...

Universitatea din Craiova, în elita educaţiei antreprenoriale superioare

Cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, Universitatea din Craiova, pune la dispoziţie studenţilor, pentru examenul de admitere 2020, 2.860 de...