13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO tapiserie gigantică din catedrala Notre Dame a fost salvată cu ajutorul unui tunel de vânt

O tapiserie gigantică din catedrala Notre Dame a fost salvată cu ajutorul unui tunel de vânt

Tapiseria a absorbit în timpul eforturilor de stingere a incendiului care a afectat catedrala Notre Dame două tone de apă şi a fost nevoie de un tunel de vânt pentru a o usca în timp util, scrie descopera.ro.

Incendiul care a distrus catedrala Notre Dame din Paris a dus la afectarea într-o mai mică sau mai mare măsură a unor structuri şi a unor artefacte. Printre acestea se numără şi o tapiserie cu o vechime de aproape două secole. Pentru a preveni distrugerea acesteia restauratorii francezi au folosit un tunel de vânt, după cum notează The History Blog.

Această tapiserie în da fost donată bisericii de către regele Carol al X-lea al Franţei şi era folosită doar în ocaziile speciale. În majoritatea timpului, respectiva tapiţerie era depozitată în două lăzi aflate de o parte şi de alta a zonei corului. Atunci când a izbucnit focul, lăzile au protejat cele două parţi ale tapiseriei de bucăţile de lemn în flăcări şi de plumbul topit care a căzut din tavan, dar, din păcate nu au reuşit să oprească şi apa folosită pentru stingerea incendiului.

În mod obişnuit, tapiseria ar fi cântărit aproximativ o tonă, dar, atunci când pompierii au ajuns în interior, după şase zile aceasta avea o greutate de trei tone. După ce a fost recuperată din catedrală, tapiseria a fost transportată la Mobilier National, autoritatea în materie de restaurare a mobilelor şi a operelor de artă care fac parte din patrimoniul francez. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS